Hotărâri adoptate în şedinţa de guvern

Guvernul a schimbat astăzi prin ordonanţă de urgenţă criteriile pe baza cărora sunt recrutaţi managerii de spital, astfel încât cei care cei care vor să fie directori de spital nu trebuie să mai fie medici sau cadre universitare aşa cum este în prezent. Managerul de spital nu va mai putea fi membru în conducerea vreunui partid politic, iar rudele sale până la gradul IV nu vor putea să mai aibă funcţii de conducere în aceeaşi unitate spitalicească. Tot astăzi a fost reorganizată, tot prin ordonanţă de urgenţă, structura DIICOT – după cum relatează Petruţa Obrejan: Adoptarea unei noi strategii anticorupţie, operaţionalizarea în mare parte a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, pregătirea şi aproape finalizarea pachetului privind legile justiţiei fiind doar câteva din obiectivele realizate la Ministerul Justiţei în acest an – a precizat cu puţin timp în urmă la Palatul Victoria ministrul de resort, Raluca Prună. Pe de altă parte, cea mai mare provocare a mandatului său a reprezentat-o situaţia dezastruoasă a penitenciarelor din România.
Raluca Prună: „Sunt destul de încurajată de faptul că voi pune pe masă succesorului meu un pachet de măsuri pe termen mediu şi lung pe care împreună cu parlamentul – pentru că aici ştiţi bine că există un consens larg în societate inclusiv în clasa politică privind îmbunătăţirea condiţiilor în sistemul penitenciar”.
Tot astăzi guvernul a decis să aducă prin ordonanţă de urgenţă o serie de modificări la organizarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Raluca Prună a precizat că prin modificările aduse se intenţionează îmbunătăţirea managementului, a structurii şi organizării DIICOT.
Raluca Prună: „Am adus prin acestă ordonanţă de urgenţă şi câteva modificări în ceea ce priveşte competenţa materială a DIICOT şi am eliminat competenţa DIICOT în urmărirea penala a anumitor infracţuni cum ar fi bancruta simplă, accesul ilegal la un sistem informatic, cerşetoria, exploatarea cerşetoriei şi, cel mai important, evaziunea fiscală. Am gândit că este bine ca evaziunea fiscală să fie în competenţa exclusivă a unui singur tip de parchete, parchetele, să spunem, altele decât direcţiile specializate astfel încât să putem vedea în termen scurt dacă se pot rezultate mai bune în ceea ce priveşte combaterea acestui fenomen”./mdudea/opopescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 noiembrie)