Prima infracţiune înregistrată vreodată pe insula Caldey

Pe o insuliţă britanică s-a înregistrat pentru prima dată o infracţiune, în momentul în care un tată şi-a admonestat fiul pentru că produsese dezordine în ‘fabrica’ de ciocolată locală. Insula Caldey este atât de izolată încât pentru a-l aresta pe delincvent, poliţia a folosit o barcă de salvare pentru a ajunge la locul infracţiunii, aflat la 3 kilometri distanţă de Pembroke.

Agresiunea, calificată acum drept „infracţiunea secolului”, a fost recunoscută de un turist venit pe insulă pentru o zi, care s-a prezentat în instanţă, pe insula britanică propriu-zisă, pentru a recunoaşte ofensa. Bărbatul a făcut o vizită pe insuliţă şi în acest timp şi-a lovit băiatul de şapte ani, care se purtase urât în timp ce vizitau „fabrica de ciocolată” găzduită de biserica St Illtyd. Insula istorică, cu o populaţie de numai 40 de locuitori, are o mănăstire în care stau 18 călugări şi câţiva fermieri. Înainte de corecţia aplicată în septembrie, statisticile oficiale în privinţa infracţionalităţii înregistrau o rată zero pentru Insula Caldey pentru comportamente antisociale, furt, spargeri, incendieri, droguri, dezordine publică, abateri rutiere, jaf şi posesie de arme de atac.

În cursul audierii în instanţă, procurorul Dennis Davies a spus că turiştii au sunat la poliţie după ce au asistat la scena în care un bărbat de 45 de ani şi-a disciplinat fiul. Reprezentantul acuzării a povestit: „Se spune că tatăl a ţipat la fiul lui, apoi l-a ridicat de la pământ având o mână încleştată pe gâtul copilului. După aceea, l-a lăsat jos, l-a pălmuit pe grumaz şi l-a împins de la spate, determinându-l să meargă în pas de broască”. Instanţa a mai auzit că un alt turist a strigat: „Este un abuz asupra unui minor”. Tatăl a povestit poliţiei că fiul lui a fost „obraznic şi nu a vrut să asculte” şi a explicat că băiatul are sindromul ADHD, în spectrul autist. Bărbatul a fost eliberat pe cauţiune până luna viitoare. Insula Caldey, având o lungime de 2,5 km, este un loc de retragere religios, de la crearea mănăstirii, cu 1.500 de ani în urmă. În fiecare an, insula este vizitată de peste 3.000 de turişti între lunile aprilie şi octombrie, pentru a testa parfumul, biscuiţii artizanali şi apreciata ciocolată de casă confecţionate de călugări./abuzoian

www.telegraph.co.uk – 22 noiembrie