Virusul gripei aviare a fost confirmat în judeţul Constanţa

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Constanţa sunt în alertă după ce virusul gripei aviare a fost confirmat la mai multe păsări moarte depistate în zona Portului. Au fost luate măsuri, spune şeful direcţiei sanitar-veterinare judeţene, Geronimo Brănescu.
Geronimo Brănescu: În urma confirmării gripei aviare în judeţul Constanţa, s-au dispus măsurile legale, fiind vorba de păsări sălbatice, să se evite la maximum contactul dintre păsările sălbatice şi păsările domestice pentru a nu face posibilă transmiterea bolii la efectivele de păsări domestice. De asemenea, interzicerea ieşirii pe luciu de apă a păsărilor care sunt menţinute în condiţii de libertate, separarea pe cât posibil a palmipedelor, raţe şi gâşte, de celelalte păsări.
O tulpină a virusului gripei aviare a fost identificată, recent, în mai multe ţări din Europa, printre care Olanda, Ungaria, Austria, Germania, Polonia şi Elveţia. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură avertizează că gripa aviară va persista până la vară în statele Uniunii Europene./cpodea/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 noiembrie)