Moaștele Sfântului Andrei Șaguna, expuse spre închinare la universitatea care îi poartă numele

În aceste zile, până în dimineața zilei de Sf. Nicolae, 6 decembrie, credincioşii constănţeni se pot închina Moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Patronul spiritual și Ocrotitorul Universității ”Andrei Șaguna”, expuse spre cinstire pe altarul de la intrarea în universitate.

Universitatea „Andrei Șaguna” a continuat astfel o tradiție spirituală instituită în anul 2012. Ca și în anii precedenți, după slujba de sfințire a altarului pe care au fost așezate Sfintele Moaște, a fost evocată providențialitatea  Mitropolitului Andrei Șaguna, monumental și emblematic militant al românismului și al ortodoxiei, fondator de școli și biserici.

În octombrie 2011, Moaştele Sfântului Mare Ierarh Andrei Şaguna au fost aduse din Mausoleul de la Răşinari, în Catedrala de la Sibiu, unde a avut loc slujba de canonizare. Cu acel fericit prilej, în semn de recunoaştere a meritelor pe care Fundaţia şi Universitatea „Andrei Şaguna“ le-au avut în inițierea și susținerea demersului de sanctificare, Sfinte Moaşte au fost dăruite de Î.P.S. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, universității ce poartă numele noului sfânt al poporului român.

De atunci, în fiecare an, Sfintele Odoare sunt expuse spre închinare pe altarul din incinta instituției, pentru a prefața sărbătorirea Zilei Universităţii, 30 noiembrie, care este Ziua prăznuirii Sfântului Mare Ierarh Andrei Şaguna şi Ziua Sfântului Apostol Andrei, al cărui nume l-a purtat Mitropolitul Şaguna după intrarea în cinul monahal.