Singurul album din Transilvania cu fotografii originale de la 1 Decembrie 1918 se află la Cluj

O serie unică de documente şi obiecte de la Marea Unire se află la Cluj, printre care şi singurul album din Transilvania cu fotografii originale de la 1 Decembrie 1918. Acesta este păstrat la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla şi a fost creat de Emanoil Mîrza, singurul fotograf care a imortalizat evenimentele de la Alba Iulia. Pentru a nu fi distrus în perioada regimului comunist,  profesoara Viorica Lascu a ascuns albumul – a precizat preotul greco-catolic Mircea Marţian:
Mircea Marţian: Acest album este un miracol al istoriei tocmai prin faptul că trebuia să fie cel dintâi pierdut şi este singurul găsit. În fapt este vorba de o colecţie de albume a unui prestigios fotograf, care a dăruit protagoniştilor momentului celui mai sublim din istoria României – crearea statului român unitar, României Mari – un album cu imaginile cele mai reprezentative acestor protagonişti direcţi.
Realizator: Corespondentul nostru Claudiu Pădurean aminteşte că a fost păstrată şi o înregistrare veche a vocii cardinalului Iuliu Hossu, cel care a proclamat Marea Unire în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia./amirea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 decembrie