Poliţia Română a participat la destructurarea celei mai ample reţele prin care erau trimise atacuri informatice

Cea mai amplă reţea de calculatoare, prin care erau trimise atacuri informatice zilnic, a fost blocată, în cadrul unei operaţiunii internaţionale, la care a participat şi Poliţia Română. Cinci persoane au fost reţinute, 37 de imobile au fost percheziţionate şi 39 de servere au fost ridicate. Cristian Bâcâin a urmărit subiectul şi ne spune mai multe.

Reporter: În cadrul operaţiunii „Avalanche”, poliţiştii români au ridicate opt servere ai căror clienţi sunt cetăţeni străini. Potrivit IGPR, milioane de computere ale unor persoane fizice sau juridice au fost infectate cu viruşi, permiţându-le astfel infractorilor să fure parole bancare sau de e-mail. Cu datele obţinute, aceştia ar fi efectuat transferuri bancare din conturile victimelor. Reţeaua era folosită şi pentru campanii de recrutare a cărăuşilor de bani.

Investigaţia a început în 2012, în Germania, după ce mai multe calculatoare au fost infectate în urma unor atacuri de tip „troian”, blocând accesul persoanelor la datele de pe calculatoarele respective. Prejudiciul estimat  doar în Germania, cauzat prin pagubele rezultate din atacurile informatice asupra sistemelor bancare online este de şase milioane de euro. Se estimeaza că reţeaua denumită „Avalanche” ar fi infectat, zilnic, peste 500 de mii de computere la nivel mondial. A fost cea mai amplă operaţiune poliţienească de acest gen, peste 800.000 de domenii web fiind indisponibilizate, blocate sau scoase de sub controlul infractorilor informatici./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 decembrie