România nu are suficienţi specialişti în domeniul sănătăţii publice, din cauza nivelului redus al salariilor

România nu are suficienţi specialişti în domeniul sănătăţii publice, iar autorităţile medicale din Sălaj dau vina pe salariile mici din sistem şi susţin că prea puţini medici iau parte la concursurile de profil.

Reporter: Adrian Lungu – De vină pentru numărul insuficient de specialişti în sănătate publică este nivelul redus al salariilor – spun autorităţile medicale.

Kelemen Hodiş, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj: A fost examen de rezidenţiat, acum, pentru medicii absolvenţi de facultate de medicină, care doresc să facă specializare. Ştiţi câţi s-au prezentat la specialităţile de sănătate publică: epidemiologie, igienă, sănătate publică? Cinci. Pentru că locurile acestea de muncă sunt la Direcţiile de Sănătate Publică, unde sunt salariile la nivel de administraţie publică, adică un medic, un absolvent de medicină nu merge să se specializeze să devină epidemiolog sau igienist pentru că salariul lui de la locul lui de muncă în raport cu altă specialitate dintr-o unitate spitalicească sau cu paturi va fi de două ori mai mic.

Reporter: Medicii avertizează că stresul în anumite posturi este mult prea mare.

Dr. Angela Badea: Stresul este fantastic, responsabilitatea ne omoară. Deci, răspundem unul pentru câţi? Lucrăm unul în locul a câţi? Iar cel care răspunde de viaţa omului este tot atât de expus ca şi cel bolnav.

Reporter: Problema numărului redus de specialişti a fost sesizată autorităţilor sălăjene, instituţia Prefectului anunţând că va trimite Guvernului un raport despre problemele existente în domeniul serviciilor de sănătate publică./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie