Traian Băsescu l-ar expulza din ţară pe ambasadorul ungar la Bucureşti

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a propus expulzarea ambasadorului ungar la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului român la Budapesta, „ca fiind singurul răspuns demn faţă de atitudinea jignitoare a ministrului ungar pentru relaţii externe şi relaţii economice internaţionale, Péter Szijjártó, de a interzice diplomaţilor ungari să participe la sărbătoarea naţională a României. Politicianul, care va candida la alegerile din 11 decembrie pentru funcţia de senator din partea partidului său, a postat vineri pe pagina sa de Facebook o notă cu o tentă brutală, bădărană.

Mai mulţi au atribuit ieşirea sa campaniei electorale şi au asemănat-o stilului promovat de liderul naţionalist-extremist de partid, Vadim Tudor, care a decedat anul trecut. Partidul Mişcarea Populară, fondat de fostul şef al statului, se situează, conform sondajelor de opinie, în apropierea pragului de 5%, necesar accederii în Parlament. Băsescu a explicat tonul de neconceput din timpul preşedinţiei sale prin aceea că „acum poate deja să vorbească liber” şi că „aventurierii politici” de la Budapesta nu vor înţelege că „adevărata Românie se întinde până la Tisa”.

Într-o declaraţie acordată mass-mediei publice, Péter Szijjártó a precizat joi că maghiarii nu au ce să sărbătorească pe 1 decembrie şi ar fi ciudat ca diplomaţii ungari şi angajaţii Ministerului ungar de Externe să participe la recepţii ale părţii române în această zi. Ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale a adăugat că le-a interzis diplomaţilor maghiari şi tuturor angajaţilor de la toate reprezentanţele externe, precum şi angajaţilor MAE care lucrează la Budapesta să participe la manifestările organizate atât în Ungaria, cât şi în străinătate, cu prilejul Zilei Naţionale a României. MAE român şi-a exprimat surprinderea faţă de decizia Budapestei, referindu-se la faptul că respectul faţă de simbolurile naţionale este o valoare de referinţă în UE şi în NATO. România a stabilit în 1990 ziua de 1 decembrie ca fiind sărbătoarea naţională a României: în  1918 în această zi a avut loc Adunarea Naţională de la Alba Iulia în cadrul căreia participanţii au proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul Unit./lendrefy/sdm2

INFORADIO (Ungaria) – 3 decembrie