2016. december 5

Klaus Iohannis államfő gratulált Alexander Van der Bellen-nek, az osztrák elnökválasztások győztesének

Klaus Iohannis államfő üzenetben gratulált az osztrák elnökválasztások győztesének, a függetlenként indult, ám a Zöldek támogatását élvező Alexander Van der Bellen-nek. Az államfő üzentében meggyőződésének adott hangot, hogy a jövőben a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatokat elmélyitik és kiterjesztik. Megjegyezzük, hogy a vasárnapi, osztrák elnökválasztáson a szélsőjobboldali Osztrák Szabadáságpárt jelöltje, Norbert Hofer, vereséget szenvedett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

Már csak néhány nap van a parlameti választásokig

A héten befejeződik a a december 11-i parlamenti választások kampánya. A választási törvény értelmében december 10-e, szombat reggel 7:00 óráig engedélyezett a plakátok kitűzése, illetve mitingek szervezése. A médiaszolgáltatók (tv és rádió) által sugárzott választási kampány péntek reggel 7: órakor zárul. Megjegyzendő, hogy a 466 parlamenti mandátumra csaknem 6.500 jelölt lendül versenybe. December 11-én a 18 évet betöltött állampolgárok járulhatnak urnákhoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

A román hatóságok európai tanácsadásban részesülnek három regionális korház megépitésére hivatott projektek előkészitésében

A román hatóságok európai tanácsadásban részesülnek három – jászvásári, kolozsvári és craiovai –  regionális korház megépitésére hivatott projektek előkészitésében. A kormány másfél millió euró értékű megállapodást irt alá hétfőn az Európai Befektetési Bankkal a szakértők alkalmazására, akik összeállitják a három korház megépitésére és finanszorozására szükségés dokumentumokat, mint például a kivitelezhetőségi tanulmányt és az európai alapok lehivására vonatkozó dossziákat.Az emlitett három korház azon nyolc regionális korház-hálózat részét képezi, amelyet Románia Egészségügyi Stratégiája, valamint a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes Regionális Operativ Program irányoz elő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.05)

Az utóbbi öt évben a román állam több, mint 3,1 miliád lejt forditott IT-termékekre

Az utóbbi öt évben a román állam több, mint 3,1 miliád lejt forditott IT-termékekre, miközben kilenc minisztérium mintegy 110,2 millió lejt költött különböző adatfeldolgozó berendezésekre, amelyeket nem használ. A miniszterelnök ellenörző testülete hétfőn tájékoztatót hozott nyilvánosságra az IT-licencek és termékek beszerzésének ellenörzéséről. Mint kiderült, 19 minisztérium és az alárendelésükben álló cégek 2011 januárja és 2016 júliusa között 10 ezer szerződést kötöttek szoftok beszerzésére, amelyekért több, mint 3,1 miliárd lejt fizettek. A hivatalos adatok szerint, a szerződéseknek köszönhetően a legnagyobb nyereséget elkönyvelő cégek között szerepel a Siveco, a Teamnet és az UTI vállalatok. Az ellenörzés nyomán az is kiderült, hogy több közintézmény, annak dacára, hogy megvásárolta és felszerelte az IT-termékeket, különböző okok miatt nem tudja használni ezeket, mint például amiatt, hogy az új IT-termékek nem kompatibilisak a közintézmények jelenlegi felszerelésében lévő rendszerekkel, illetve műszaki meghibásodás miatt nem működnek. Ebben a helyzetben van tanügy-, a szállitásügyi-, az egészségügyi- és a mezőgazdasági minisztériumok, valamint a Tarom és a Transelectrica társaságok és a  az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

Rozália Gănciulescu