2016. december 6

Románia „lépéseket tett az információ hozzáférésének átlátszósága” terén
Violeta Alexandru, a társadalmi párbeszédet ösztönző miniszter tájékoztatása szerint egész sor dokumentumot dolgoztak ki szabványszerű munkavégzésre az úgynevezett „nyitott kormányzás” terén. Ennek értelmében a központi és helyi hatóságok saját maguk döntenek a közérdekű információk közlése, illetve nem közlése felöl, fűzte hozzá a miniszter, aki az információk elérhetősége terén az utóbbi időben tett lépésekre utalt. A tárcavezető szerint a központi szinten hozott döntéseket helyi szinten alkalmazni és igazitani kell az igényeknek megfelelően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)
A külföldön elő románok támogatására hivatott projekt európai finanszirozása
Az európai finanszirozást nyert, külföldön elő románok támogatására hivatott projektet öt európai országban ültetik gyakorlatba, azon országokban ahol nagyszámú román közösség él. Egy Drobeta Turnu Severin-i civilszervezet mintegy 150.000  uniós alapot hivott le a külföldre kivándorolt románok támogatására hivatott projekt keretében. A projekt célja, a külföldi román közösségek iránti viszonyulás javitása. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 06.12
Az uniós tagállamok közül Románia a második helyen szerepel a hamisitott termékek forgalmazásában
A becslések szerint, a márkás termékek hamisitott változatának forgalmazása nyomán évente, közvetlenül, több mint három miliárd lej veszteség halmozódik fel és több tizezer munkahely szűnik fel. A hamisitott termékek forgalmazásának megakadályozásáért és gazdasági negativ hatásának felszámolásáért a Szellemi tulajdont védelemző uniós hivatal tájékoztató kampány inditott az EU-tagországokban. A hamisitott termékek piacán leginkább a gyógyszerek vannak tulsúlyban. Romániában évente több mint 400 millió lej értékben adnak el hamisitott gyógyszereket, amelyet a felhasználók a legtöbb esetben az internet révén rendelik meg. Románia négyszer több hamisitott árut forgalmaz az uniós átlaghoz mérten. A cipőgyárak és a textilipar is évente mintegy 1,5 millió euró értékben könyvel el veszteséget, szintén a hamisitott termékek forgalmazása miatt. A termék-hamisitástól nem mentesül a kozmetika, a szeszesitalok, sport felszerelések, játékok és ékszerek piaca sem. Románia az EU országhatára és igy nyitott kaput jelent a hamisitott márkás termékek behozatala előtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – í6.12)
Tanácskozások az elektrónikus egészségügyi dossziéról
Az egészségügyi minisztérium és az Országos Egészségbiztositási Pénztár (CNAS) hamarosan munkacsoportokat alakit ki az elektrónikus egészségügyi dosszié (DES) megvitatására, közölte a CNAS, megjegyezve, hogy mostanig több, mint hét millió ilyen dossziét kezdeményeztek. A projektet 2012-ben kezdeményezték és két évre rá ültették gyakorlatba, több, mint 80 millió lej befektetés árán.  A DES minden páciensnek lesz, függetlenül attól, hogy biztositott-e vagy sem, és információkat tartalmaz az érintett személy betegségeiről, a kapott orvosi kezelésről. Mint a CNAS közleményében megjegyzi, egy kötetelen találkozó keretében a DES az orvos- és a páciens- egyesületek képviselői támogatásának örvendety. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)
A befektetések volumene több, mint 4%-al növekedett az első kilenc hónapban
Az Országos Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint, a befektetések volumene 4%-al nött az  első kilenc hónapban, az elmút esztendő azonos időszakához képest, noha a harmadik negyedévben egy adott pillanatban csökkenést könyvelt el. A statisztikai adatok alapján a legtöbbet, csaknem 22 miliárd lej értékben, az új épitésű ingatlanokba, illetve  berendezésekbe – csaknem 20 miliárd lej – fektettek be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)