„Agenda europeană”

Comisarul European pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, este audiat, astăzi, în Parlamentul European de o comisie specială de anchetă pentru spălarea banilor şi evaziune fiscală.

Reporter: Cristi Bîcîin – Audierile vor avea loc în această după amiază la Bruxelles, iar comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, va avea de răspuns la întrebările puse de cei 65 de membri ai comisiei speciale de anchetă, creată în iunie, în urma scandalului „Panama Papers”. În centru s-a aflat Cabinetul de avocatură Mossack Fonseca, din Panama, care i-ar fi ajutat, potrivit dezvăluirilor apărute în presă, pe mai marii lumii să-şi ascundă averile, iar în unele cazuri chiar să spele bani. Totul s-ar fi făcut prin intermediul unor societăţi offshore care permit plasarea de active în teritorii cu o fiscalitate foarte scăzută. Pierre Moscovici nu este primul o ficial audiat de Comisiai Specială de Anchetă a Parlamentului European. A venit să dea explicaţii şi comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova. Au fost, de asemenea, convocaţi şi jurnaliştii care au publicat articole în scandalul „Panama Papers”.

Audierea de astăzi are loc la aproape o jumătate de an de la adoptarea de către UE a unor măsuri de combatere a evaziunii fiscale a companiilor multinaţionale care ar recurge la diverse portiţe legislative pentru a plăti taxe mai mici. Printre măsurile adoptate se numără acordarea de puteri guvernelor din statele membre de a taxa profiturile mutate de companiile cu sediul în Uniune în ţări cu taxe reduse unde nu au nici o activitate reală de afaceri. Acordul dă o lovitură serioasă celor implicaţi în evaziunea fiscală a companiilor. O perioadă îndelungată, unele companii au putut să profite de diferenţele dintre sistemele fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata unor taxe de miliarde de euro – spunea în iunie, în momentul adoptării, comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici. A fost însă o soluţie de compromis la care s-a ajuns după eliminarea sau amânarea unor prevederi. Organizaţia non-guvernamentală Oxfam şi-a exprimat chiar regretul după ce o serie de prevederi au fost atenuate în cursul negocierilor. Elaborarea de reguli în domeniul fiscalităţii la scara Uniunii Europene este foare dificilă, este nevoie de unanimitate în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii, iar unele ţări mai mici se tem că multe companii multinaţionale vor pleca în altă parte dacă vor fi prea severe./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 decembrie