În Republica Moldova, actualul procuror general interimar a fost ales pentru funcţia de procuror general

În Republica Moldova, actualul procuror general interimar a fost ales de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcţia de procuror general. Deocamdată, nu se ştie exact cine ar urma să îl numească în funcţie, actualul preşedinte, Nicolae Timofti, sau preşedintele ales, Igor Dodon, care nu a fost încă validat în funcţie. Relatează de la Radio Chişinău, Natalia Zaharescu.

Reporter: După ce a fost desemnat câştigător al concursului, Eduard Harunjen a declarat că unul dintre obiectivele sale este sporirea încrederii populaţiei în organele Procuraturii, creşterea nivelului de profesionalism şi asigurarea independenţei reale a procurorilor.
Eduard Harunjen: deja v-am spus: mingea se aruncă pe terenul politic, atunci politicul rămâne să-şi arate maturitatea şi să vadă cum se va conforma la ceea ce înseamnă prevederi legale. Doar atât.
Reporter: Imediat după selectarea candidaturii la funcţia de procuror general, cei doi foşti candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova Maia Sandu şi Igor Dodon au criticat această decizie. Potrivit Maiei Sandu, dacă Eduard Harunjen va fi numit în această funcţie Procuratura va rămâne subordonată politic şi neputincioasă în faţa corupţiei mari. Igor Dodon consideră că numirea procurorului general de către Nicolae Timofti ar fi lipsită de legitimitate şi spune că va depune eforturi pentru a schimba persoana numită cu un alt candidat, ales în baza unui nou concurs public. De notat că Eduard Harunjen şi alţi doi procurori au fost sancţionaţi disciplinar în legătură cu distrugerea unui dosar legat de protestele de la 7 aprilie 2009./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 decembrie,