MAGYAR HÍRLAP: Declaraţiile părţii ungare nu respectă spiritul valorilor europene

În opinia MAE român, declaraţiile din ultima vreme ale liderilor politici ungari nu corespund spiritului valorilor europene pe care România le apără – a relatat miercuri Agenţia Agerpres, citând cuvintele purtătorului de cuvânt al Ministerului, Ionuţ Vâlcu. Acesta a afirmat că a transmis clar părţii ungare obiecţiile sale prin canale diplomatice şi le-a adus la cunoştinţa părţii ungare prin intermediul ambasadorului ungar la Bucureşti. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, a comunicat personal observaţiile sale omologului ungar, la şedinţa de la Bruxelles a miniştrilor de externe ai NATO.

Purtătorul de cuvânt a completat că problema trebuie tratată în spiritul secolului XXI. „Aţi putut vedea cu toţii că ministrul ungar de externe a afirmat într-o declaraţie acordată mediei române că România este partenerul strategic al Ungariei. Ei bine, sperăm că această declaraţie se va concretiza şi se va manifesta şi prin fapte. Este uşor să răscoleşti un subiect, dar este mai greu să-l construieşti” – a citat agenţia menţionată, evocând o afirmaţie de luni a vicepremierului Zsolt Semjén care a provocat un ecou puternic în media din România şi potrivit căreia diplomaţia ungară nu poartă nicio responsabilitate pentru relaţiile deteriorate şi dacă ar putea fi criticată, atunci doar pentru că „nu a fost prima care să bată cu pumnul în masă”. Semjén a mai spus: „Am cedat mereu faţă de români şi nu am acutizat lucrurile, dar acum am ajuns la limită”. Agenţia a menţionat că, potrivit Index.hu, vicepremierul a acuzat statul român că exercită o presiune politică „sub masca justiţiei” asupra liderilor comunităţii maghiare din România.

Săptămâna trecută, MAE român şi-a exprimat suprinderea şi nedumerirea faţă de faptul că ministrul ungar de externe a interzis diplomaţilor ungari să participe la recepţiile şi festivităţile organizate cu prilejul zilei naţionale a României.

Într-o declaraţie acordată mediei publice, ministrul a precizat că maghiarii nu au ce sărbători la 1 decembrie şi ar fi straniu dacă diplomaţi şi membri ai MAE ungar s-ar prezenta în aceste zile la recepţii organizate cu prilejul sărbătorii naţionale a României.

România a stabilit în 1990 ziua de 1 decembrie drept zi naţională: în 1918, în această zi a avut loc la Alba Iulia adunarea naţională, în care participanţii au proclamat unirea Transiulvaniei cu Regatul Român.(MH/MTI)

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 7 decembrie 2016

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc