2016. december 8

Románia alkotmánya elfogadásának 25.-ik évfordulóját ünnepelték a parlamentben

„Sikernek számit az 1991-ben elfogadott, 2003-ban felülvizsgált alkotmány”, nyilatkozta csütörtökön Klaus Iohannis államfő, aki rövid beszédet tartott a parlamentben azon szimpózium keretében, amelyet az 1989 decemberi forradalom után kidolgozott első alkotmány elfogadásának 25.-ik évfordulója alkalmából az Alkotmánybiróság szervezett. Mint Valer Dorneanu, az Alkotmánybiróság elnöke megjegyezte, amennyiben sor kerül Románia alaptörvényének „újrairására”, a sújt az állampolgár védelmezésére kell helyezni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

A román külügyminisztérium kiegészitette a külföldi szavazókörzetek számát

A román külügyminisztérium kiegészitette a külföldi szavazókörzetek számát azon helységekben és régiókban, ahol 2014-ben a szavazó urnák előtt sorok alakultak ki. Igy, Moldova Köztársaságban 35 szavazókörzetet nyitanak meg, s ezek közül 21-et Kisinyóvban. Románia kisinyóvi nagykövete, Daniel Ioniţă, kihangsúlyozta, hogy csak azok az állampolgárok szavazhatnak, akik állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkeznek Moldova Köztársaságban. Ugyanakkor első alkalommal kerül sor arra, hogy a szavazókörzetekben való belépéskor szkennelik a román személyazonossági igazolványokat, a többszörös szavazás megelőzése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Az szavazókörzeteknek helyt adó iskolákban már megkezdődött a vasárnapi választásokra való előkészület

Az illető ikoláknak két lehetőségük van: vagy nem mennek iskolába pénteken a diákok és később behozzák a tanórákat, vagy leröviditik az órákat. Ez irányban és a hétfői iskolai programmal kapcsolatos döntéseket a megyei tanfelügyelőségek hozzák meg. A fővárosi iskolákban péntek délután, illetve hétfő délbe 12:00 óráig nem lesz tanitás, közölte Marian Banu, a bukaresti főtanfelügyelőség szóvivője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.08)

Dacian Cioloş „illetlennek” tartja Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szatmárnémetiben tett kijelentéseit

Liviu Iolu kormányszóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón reagált Orbán Viktor miniszterelnök Szatmárnémetiben tett kijelentéseire. Mint a szóvivő megjegyezte: Dacian Cioloş kormányfő szerint „illetlenek”, és „nem elegánsak” azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett Szatmárnémetiben, illetve azok, amelyeket korábban más magyar vezetők tettek Románia nemzeti ünnepével kapcsolatban. A magyar kormányfő nyilatkozata nyilvánvalóan politikai célokat szolgál és a „választási logikát” követi. Ezért Cioloş miniszterelnök úgy véli, hogy a magyar kormányfőnek visszafogottabban kellene megnyilvánulnia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

A Hidrosin szakszervezeti szövetség mintegy 150 tagja tiltakozott

A Hidrosin szakszervezeti szövetség mintegy 150 tagja tűntetett a Hidroelectrica energetikai vállalat bukaresti székháza előtt és nagyszabású tiltakozó akcióval fenyegetett. Nicolae Aurariu szakszervezeti vezető a román közszolgálati rádió tudósitójának elmondta, hogy a szakszervezeti tagok legnagyobb elégedetlensége a bérek körül forog.”A vállalat vezetősége egy banit sem hajlandó adni az alkalmazottaknak, mi több, a jövő évre szóló kollektiv munkaszerződést a jelenlegi kritériumok alapján akarja meghosszabitani. Ha nem tesznek eleget követeléseinknek, munkakonfliktust robbantunk ki és végül sztrájkba lépünk”, hansúlyozta Nicolae Aurariu szakszervezeti vezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Nem plagizált a DNA főügyésze

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének doktori disszertációja nem minősithető plágiumnak, ezért nem javasolják megfosztását tudományos címétől, közölte Mircea Bob, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) jogtudományi szaktestületének elnöke. A főügyész dolgozta nagyrészt megfelel a szabályoknak, a 444 oldalból mindössze 20 oldaról hiányzik az idézett részek forrásának megjegyzése, s mintegy 4 százalékban tartalmaz másoktól átvett szövegrészeket, de a szaktestület szerint ezeket a szerző csak általános háttérismeretekként használta fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de Presă RADOR