Paganini la contrabas la Sala Radio

Virtuozitatea lui Paganini la contrabas este propunerea pe care o face publicului contrabasistul de origine română Petru Iuga, care va prezenta la Sala Radio miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, un concert în care, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Tiberiu Oprea, va interpreta Fantezia Moise, variaţiuni pe o temă de Rossini, în varianta pentru contrabas şi orchestră de N. Paganini şi Variaţiuni pe o temă Rococo, op. 33, în varianta pentru contrabas şi orchestră de P. I. Ceaikovski. În partea a doua a concertului va putea fi ascultată Serenada în Do major pentru orchestră de coarde, op. 48 de P. I. Ceaikovski.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

PETRU  IUGA

În prezent Petru Iuga este profesor la Universitatea de Muzică şi Arte din Mannheim, Germania.

A început studiile muzicale în ţara natală, România, iar mai apoi a fost selecţionat de către Yehudi Menuhin să ia parte din „Academia Internaţională de Muzică  Menuhin” din Gstaad, Elveţia. Au urmat cursurile Facultăţii de Arte din Berna şi ale Conservatorului Naţional Superior de Muzică din Paris. După terminarea studiilor a devenit membru al Ansamblului Orchestral din Paris şi şef de partidă în Orchestra de Cameră München. Deasemenea în aceeaşi perioadă Petru a fost cotrabasist solo invitat cu Orchestra Simfonică din Londra.

A câştigat numeroase premii la concursuri internaţionale dintre care amintim, premiul I la Concursul Internaţional de Contrabas din Markneukirchen, Germania (1999) şi premiul I la Concursul Internaţional de Contrabas din Capbreton, Franţa (2001).

Petru Iuga a fost solist alături de orchestre importante din Europa, iar în 2009 a înregistrat un CD alături de Carmina Quartet.

TIBERIU OPREA

Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, secţia dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind totodată şi cursurile de Master. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti – fiind co-fondator al instituţiei în 2007 şi ocupând postul de director artistic până în 2010.

Tiberiu Oprea este invitat al multor Filarmonici şi instituţii muzicale din ţară: Orchestra de Cameră Radio, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski – Constanţa, Filarmonica Paul Constantinescu – Ploieşti, Filarmonica Botoşani, Filarmonica Mihail Jora – Bacău, Filarmonica Transilvania – Cluj, Filarmonica Banatul – Timişoara, Filarmonica Oltenia – Craiova, Filarmonica Arad, Filarmonica Ion Dumitrescu – Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Muntenia – Târgovişte, Orchestra Reprezentativă a Armatei, ş.a.m.d.

De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti vocali de marcă: Felicia Filip, Cezar Ouatu, Daniela Vlădescu, Pompeiu Hărăşteanu, Ştefan Ignat, Florin Georgescu, Mediana Vlad, Irina Iordăchescu, Valentina Naforniţă, Alfredo Pascu, Crina Zancu, Ştefan Popov, Sorina Munteanu, Marian Someşan, Doina Scripcaru, Bianca Ionescu, Claudia Măru-Hanghiuc, Maria Jinga. De asemenea, interpretează alături de artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Răzvan Suma, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Mihai Ungureanu, Horia Maxim, Mirabela Dina, Alexandru Anastasiu, Ion Bogdan Ştefănescu, Sorin Petrescu, Matei Ioachimescu, Anton Niculescu, Razvan Stoica, Stan Zamfirescu, Toma Popovici ş.a.

Violonist cu un frumos palmares, bagheta este însă cea care l-a consacrat.  Tiberiu Oprea debutează la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului, si este invitat apoi să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa 1997.  Asimilând cunoştinţe şi în domeniul dirijatului vocal-simfonic cu maestrul Valentin Gruescu,  încă din studenţie tânărul dirijor şi-a îmbogăţit experienţa artistică conducând și ansambluri corale precum Voces Primaverae, Camerata Danubii, corul Madrigal.

Din anul 2002, a activat ca Asistent Universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti şi iniţiator al orchestrei universităţii.  Pentru contribuţia sa ca dirijor şi organizator, primăria Piteşti i-a decernat titlul de „Protector al Artelor”, iar în 2008, Tiberiu Oprea a primit “Premiul de Excelenţă” pentru “performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o”.

RADOR(9 decembrie)