2016. december 12

Központi Választási Iroda: Részeredmények

A Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője Marian Muhuleţ, hétfői sajtónyilatkozatában a szavazókörök adatainak 95,8 százalékban való feldolgozása alapján ismertette a részeredményeket, melyek szerint: A december 11-i parlamenti választásokon a választójogosultak nyilvántartásába 17.631.218 szavazó szerepelt, az urnákhoz 7.004.669 szavazó járult, az érvényes szavazások száma – 6.741.902, az érvénytelen szavazatok száma – 204.360, mig a fehér szavazatok száma – 57.451 volt. A hivatalos részeredmények szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltlistáira a képviselőház esetében a választók 45,31 százaléka, a szenátusban 45,5 százalékuk szavazott, míg a liberális Călin Popescu Tăriceanu pártja, az ALDE – 5,62, illetve 6,01 százalékot ért el. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 19,95/20,32 százalékon, mig az idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 8,92/8,97 százalékon áll. A bukaresti parlamentbe bejut a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely az adatfeldolgozás szerint 5,29/5,59 százalékot ért el.Az RMDSZ képviselőházi jelöltlistája 6,43, míg szenátusi listája 6,49 százalékos támogatottságot szerzett. A vasárnapi parlamenti választások hivatalos végeredményét csütörtökön vagy pénteken hozza nyilvánosságra a Központi Választási Iroda.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12).

Klaus Iohannis államfő még a karácsonyi ünnepek előtt nevesitheti az új miniszterelnököt

Klaus Iohannis államfő még a karácsonyi ünnepek előtt nevesitheti az új miniszterelnököt, de addig is bizonyos törvényes lépéseket tiszteletben kell tartani: Az alkotmány értelmében, az új parlament Románia elnökének összehivására ülésezik, a választásoktól számitva legtöbb 20 napon belül. Az új mandátunok jóváhagyásáig a törvényhozó fórum a régi összetétel alapján működik. A parlament államfői összehivása nyomán a képviselőház és a szenátus külön ülést tart, amelyet a legidősebb képviselő, illetve szenátor elnököl. Ugyanakkor parlamenti csooprtokat és bizottságokat hoznak létre a mandátumok jóváhagyására. A képviselői mandátumok kétharmadának, illetve a szenátusi megbizatások háromnegyedének jóváhagyása, valamint a honatyák eskütétele után a két parlamenti kamara legálisan megalakultnak tekinthető.Ezzel párhúzamosan tárgyalásokat folytathanak az új miniszterelnök megnevezése érdekében. Az alaptörvény előirása értelmében az államfő nevesiti a jelöltet a miniszerelnöki tisztség betöltésére, de ezt megelőzően megbeszéléseket kell folytatnia a parlamenben abszolút többséget szerzett párttal. Abban az esetben, ha nem létezik e parlamenti többség, a megbeszélésekre a törvényhozásban képviselt politikai alakulatokkal kerül sor.A kinevezett miniszerelnöknek tiz nap áll rendelkezésére az új kormány felállitására és kormányprogram kidolgozására, majd ezt követően a parlament elé lép a bizalmi szavazat megszerzéséért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.12)

Lemondott Alina Gorghiu liberális vezető a PNL elnöki tisztségéről

Hétfőn bejelentette lemondását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéről Alina Gorghiu, miután pártja a várakozásoknál gyengébben szerepelt a romániai parlamenti választásokon. „Részemről más gesztust nem tehetek, mint hogy lemondjak mandátumomról. Megtisztelés volt számomra, hogy két éven át a Nemzeti Liberális Párt elnöke lehettem és együtt dolgozhattam pártkollégáimmal”, mondotta Gorghiu, hozzáfűzve, hogy más liberális vezetők is lemondtak tisztségükről és a párt Országos Politikai Bürója keddi ülésén dönt majd arról, hogy kiveszi át ideiglenesen a PNL vezetését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12)

A PSD-nek be kell tartania a béremelésekkel kapcsolatosan tett igéreteit, állitják a szakszervezetek

A Victoria palotában tartott hétfői találkozón a kormány-, a szakszervezetek- és a munkáltatói képviselőknek nem sikerült közös nevezőre jutnia a minimálbér értéke terén. A szakszervezetek szerint a minimálbér értékét az új kormánynak kell megállapitania, amely a hónap végéig beiktatható.Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke megemlitette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) választási porgramjában vállalta, hogy a jövő évtől a jelenlegi 1.250 lej értékű minimálbért 1.450 lejre emeli és ezen igéret tiszteletben tartását szorgalmazta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.12)/rganciu