Riscuri privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului, asociate cu noile mijloace de plată

Dezvoltarea rapidă şi utilizarea tot mai frecventă a noilor produse şi servicii de efectuat plăţi, inclusiv apariţia monedelor virtuale îşi pun amprenta şi asupra procesului de combatere a spălării banilor, spun participanţii la un eveniment de profil, organizat în capitală de Consiliul Europei. Din acest motiv cooperarea internaţională şi schimbul rapid de informaţii sunt esenţiale pentru succesul acţiunilor organizate de autorităţile responsabile în domeniu. Fostul director al unităţii de informaţii financiare din Slovenia, Claudio Stroligo, despre riscurile legate de aceste fenomente.

Claudio Stroligo: Aş spune că factori majori de vulnerabilitate pentru noile mijloace de plată sunt, bineînţeles, anonimitatea pe care o oferă gradul ridicat de negociabilitate şi posibilitatea de utilizare, precum şi accesul global la numerar prin intermediul bancomatelor. Sigur nu toate oferă posibilitatea de a retrage banii, utilizând automatele bancare, însă foarte multe dau această posibilitate infractorilor de a putea obţine bani cheş în urma unor infracţiuni cibernetice.

Realizator: 90 de reprezentanţi ai unor unităţi de criminalitate informatică, de investigaţii financiare şi ai băncilor centrale din opt ţări, printre care şi România discută despre riscurile privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului, asociate cu noi mijloace de plată, cum ar fi cardurile pre-plătite, serviciile de plată on-line, plăţile prin telefonul mobil, dar şi monedele virtuale./ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 decembrie