2016. december 13

Klaus Iohannis államfő a parlamenti mandátumhoz jutott pártok vezetőivel tanácskozik

Klaus Iohannis államfő a parlamenti mandátumhoz jutott pártok vezetőivel konzultál szerdán. Az új kormányfő nevesitése kapcsán az államfő kihangsúlyozta, hogy nem mond le feddhetetlenségi feltételeiről, miszerint Romániában nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus. Az Elnöki Hivatal közölte, hogy a meghivókat már megküldték a pártvezetőknek és a delegációk legtöbb öt tagból állhatnak. A konzultációra meghivást kapott a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Menstük meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), az RMDSZ, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.13)

Raluca Turcan vezeti ideiglenesen a Nemzeti Liberális Pártot

A vasárnapi parlamenti választásokon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nagyszebeni szervezete által aratott elsöprő győzelem alapján Raluca Turcant választották meg ideiglenesen a PNL elnökének, mig a főtitkári tisztséget Marian Petrache tölti be, ugyancsak ideiglenesen. A párt kongresszusát valószinüleg jövő márciusban hivják össze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.13)

Dacian Cioloş miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Liviu Dragnea pártelnökkel

Dacian Cioloş miniszterelnök és Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden telefonbeszélgetést folytatott a jelenleg 20 százalékos áfa újabb, egy százalékpontos csökkentésének egy évvel való elhalasztásáról. Liviu Iolu kormányszóvivő a román közszolgálati rádió kérdésre megjegyezte, hogy e párbeszédet Liviu Dragne szociáldemokrata elnök kezdeményezte.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Az USA bukaresti nagykövetsége üdvözölte az új romániai parlament megválasztásáért tartott választásokat

Az USA bukaresti nagykövetsége üdvözölte az új romániai parlament megválasztásáért tartott választásokat. Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete kijelentette, hogy az amerikai diplomácia vállalja az új román kormánnyal való közreműködést a román-amerikai parteneri stratégia elmélyitése, valamint a biztonság szavatolása, a jogállami elvek érvényesitése és a két ország népeinek prosperitása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de presă RADOR