Curtea Constituţională a Republicii Moldova l-a confirmat în funcţia de preşedinte al statului pe Igor Dodon

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a validat astăzi rezultatele alegerilor prezidenţiale din 13 noiembrie 2016 şi l-a confirmat în funcţia de şef al statului pe Igor Dodon. Totodată, Curtea a cerut Parlamentului de la Chişinau să revizuiască legislaţia, pentru a îndepărta lacunele constatate pe parcursul alegerilor şi în perioada campaniei electorale. Relatează de la Radio Chişinau, Mariana Vasilache.

Reporter: Alegerea socialistului Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a fost validată de Curtea Constituţională de la Chişinau după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore. Igor Dodon urmează să depună jurământul şi să fie învestit în funcţia de şef al statului. Tot astăzi, magistraţii au examinat şi o contestaţie depusă de către reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate, care au cerut anularea rezultatelor alegerilor şi desfăşurarea repetată a celui de-al doilea tur de scrutin. Curtea a  respins contestaţia drept nefondată. Judecătorii Curţii Constituţionale au emis şi mai multe note la adresa instituţiilor abilitate pentru a îmbunătăţi cadrul legal pentru o mai bună desfăşurare a alegerilor pe viitor.

Igor Dodon, preşedintele ales al Republicii Moldova, a susţinut o conferinţă de presă la doar câteva minute după ce  Curtea Constituţională a decis validarea alegerilor. El a criticat instanţa supremă că a tegiversat luarea unei decizii. În acelaşi timp, Igor Dodon a cerut ca învestirea sa în funcţia de preşedinte să se producă cât mai repede. Legislaţia actuală prevede un termen de 45 de zile ca noul şef de stat să depună jurământul./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie