Galileo, GPS-ul european, a devenit operațional

De astăzi vom putea găsi mult mai uşor drumul spre acel ceva pe care îl căutăm. Europa se lansează în geolocalizare şi rivalizează de astăzi sistemul american de navigaţie GPS. Orice posesor de smartphone îşi poate instala o aplicaţie prin care primeşte semnalele sateliţilor Galileo, anunţă Comisia Europeană. Programul de navigaţie prin satelit nu se rezumă doar la a ne indica drumul cel bun ori cel mai scurt către o anumită destinaţie. Vom putea să comandăm mai uşor o pizza, să ne lăudăm pe reţelele sociale pe ce aeroport din lume ne aflăm ori, de ce nu, să pregătim un maraton. Numărul aplicaţiilor care au la bază poziţionarea cu ajutorul sateliţilor nu încetează să se dezvolte. Și numărul obiectelor conectate şi care trec prin sateliţi pentru a comunica sunt de asemenea tot mai multe. Spre exemplu, un dispozitiv care ajută persoanele în vârstă să trimită un sms în cazul în care au căzut, o brăţară care urmăreşte sănătatea pisicii, brelocul care permite localizarea cheilor pierdute ori a copiilor, în orice moment.
Principalul atu al sistemului european comparativ cu rivalul american, binecunoscutul GPS, cel rusesc Glonass, ori cel chinezesc BeiDou este poziţionarea cu o precizie incredibilă, de ordinul metrilor. Pentru o precizie de ordinul centimetrilor va trebui să aşteptăm până în 2020 – când 30 de noi sateliţi, faţă de 15 activi în prezent, se vor afla pe orbită iar astfel sistemul european Galileo va oferi cea mai bună precizie, oriunde ne-am afla pe glob.
Semnalul Galileo va putea să străbată chiar şi căile existente printre zgârie nori unde în prezent nu captăm nimic.Un alt plus pentru Galileo este posibilitatea de capta în timp real un eventual apel de urgenţă lansat de vreun avion, ambarcaţiune aflată pe apă ori vreo maşină căzută în prăpastie.
Semnalul Galileo va fi updatat la câteva fracțiuni de secundă, utile pentru a interveni în cazul unui accident de maşină ori pentru furnizorii de electricitate care gestionează o reţea de curent electric./abuzoian

(RADIO FRANCE INTERNATIONALE –  13 decembrie)