2016. december 14

Klaus Iohannis államfő az RMDSZ-delegációval konzultált

Az új kormány megalakitásának céljából Klaus Iohannis államfő szerdára, a Cotroceni palotában konzultációra hivta meg a vaárnapi választásokon parlamenti mandátumhoz jutott pártokat, nevezetesen a Szociáldemokrata Pártot (PSD), a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a Menstük meg Romániát Szövetséget (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), az RMDSZ-et, a Népi Mozgalom Pártot (PMP) és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióját. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az államfővel sorra került megbeszélések után kijelentette, hogy politkai alakulata számára fontos, hogy parnerekre találjanak az új parlament struktúrájában a bejelentett politikai programjuk egyes elemeinek érvényesitése érdekében. Konkrétan: a nemzeti kisebbségek jogainak védelméről, az alkotmányos és közigazgatási reformról és a fiskális decentralizálásról van szó. Kelemen Hunor megjegyezte, hogy nem került teritékre a kormányfői tisztség betöltésére vonatkozó javaslat megvitatása, de véleménye szerint tiszteletben kell tartani a törvényt, amely előirányozza, hogy kik vehetnek részt a kormányban. A PSD és az ALDE vezetői visszautasitották az államfői meghivást. Raluca Turcan, a PNL ideiglenes vezetője az államfővel tartott konzultáció után elmondta, hogy pártja jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy javaslatot terjesszen be a miniszterelnöki tisztség betöltésére, de elmarasztalja azt, hogy egy jogerősen elitélt személy kerüljön e funkcióba. Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt elnöke elmondta, hogy Klaus Iohannis államfővel közölte: politikai alakulata hajlandó részt venni bármilyen, szociáldemokrata-ellenes megoldásban, legyen az a kormány-, illetve ellenzéki szinten. Traian Băsescu egyetértett az államfővel, hogy elutasitja egy elitélt személy kinevezését a miniszterelnöki székbe. A Cotroceni megbeszélések után Nicuşor Dan, a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) elnöke kijelentette, hogy nem szavazzák meg a PSD és Liviu Dragnea körül megalakuló kormányt. Mint hozzáfűzte, az USR átlátható kormányzást szorgalmaz és ha ez nem lehetséges – ellenzékbe vonul.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.14)

Liviu Dragnea üdvözölte az alkotmánybiróság döntését

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke üdvözölte az alkotmánybiróság szerdai döntését, amelyet a költségvetési bérezési törvény kapcsán hozott meg. A PSD elnöke reményének adott hangot, hogy Klaus Iohannis államfő mielőbb kihirdeti e szabályozó rendelkezést és ezáltal az egészségügyi és a tanügyi dolgozók fizetése 15%-al növelhető jövő év kezdetétől. Mint egyik közösségi oladalon közzétett üzenetében megjegyezte, az emlitett béremelést, illetve a minimálbér 1.450 lejre való növelését 2017 január 1-től még a szociáldemokraták kormányzási programja előirányozta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Az alkotmánybiróság elhalasztotta döntését az adókat és dijakat megszüntető törvénnyel kapcsolatosan

Valer Dornea, az alkotmánybiróség elnöke közölte, hogy péntekre halasztották el a 102 dijat és adót törlő – köztük a rádió- és televizió előfizetési dijak is – törvénnyel kapcsolatosan beterjeszett észrevételekről meghozandó döntést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.14)

Az első tíz hónapban növekedtek a külföldi közvetlen befektetések

Az első tíz hónapban 34 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások, az elmúlt esztendő azonos időszakhoz képest, közölte szerdán a Román Nemzeti Bank.A külföldi közvetlen beruházások értéke 3,736 milliárd euró volt, 952 millióval, vagyis 34 százalékkal haladta meg a 2015 első tíz havi 2,784 milliárd eurót. A Román Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a folyó fizetési mérleghiány 2,919 milliárd euróra emelkedett a tavalyi első tíz hónapban jegyzett 1,055 milliárd euróhoz képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.04)