Consultări la Cotroceni cu partidele care au depăşit pragul electoral la alegerile parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat astăzi partidele care au depăşit pragul electoral la o primă serie de consultări pentru formarea noului guvern. Invitaţia pentru partidele parlamentare care au rezultat în urma alegerilor de duminică a fost lansată într-o conferinţă de presă la care şeful statului a precizat şi că nu renunţă la criteriile de integritate pentru viitorul premier enunţate înainte de scrutin.
Începând cu ora 10:00, reprezentanţii PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP şi cei ai minorităţilor naţionale sunt programaţi să intre pe rând la consultări cu şeful statului. Timpul alocat discuţiei cu fiecare delegaţie, care poate fi formată din maximum 5 membri, este de o oră.
Klaus Iohannis: „Voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în parlament, vom  vedea cum vede fiecare partid continuarea, care continuare evident de data asta are de-a face cu formarea unui guvern. Dacă până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul parlament”.
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că îşi menţine declaraţiile făcute înainte de alegeri cu privire la criteriile de integritate pe care trebuie să le îndeplinească viitorul premier şi că nu se teme de o eventuală suspendare a sa din funcţie.
Doar PNL, PMP, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale au confirmat participarea la consultări, în timp ce PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei pe motiv că ar fi prematură şi că nu ar respecta procedura constituţională./apuscasu/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 decembrie)