ANRE a decis reducerea tarifelor de distribuţie şi a preţului energiei reglementate pentru populaţie

Factura finală plătită de cetăţeni la energia electrică va scădea cu aproximativ 2% de la 1 ianuarie anul viitor. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis, astăzi, reducerea tarifelor de distribuţie şi a preţului energiei reglementate pentru populaţie.

Reporter: Arina Petrovici – ANRE afirmă că reducerile decise astăzi se vor aplica în 2017 pentru al doilea an consecutiv şi că tarifele calculate înregistrează, faţă de 2016, scăderi cuprinse între 3,8 şi 9,4%, în funcţie de distribuitor. Într-un comunicat, Autoritatea apreciază că aceste reduceri vor avea un impact favorabil pentru utilizatorii casnici şi noncasnici şi vor avea un efect antiinflaţionist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenţilor economici consumatori de energie electrică. Totodată, va fi stimulată creşterea competitivităţii, iar preţurile bunurilor şi serviciilor ar putea să scadă – mai spune ANRE.

În prezent, 30% din energia consumată de populaţie are preţ reglementat de ANRE, care scade cu 6,47 procente, iar 70% provine din piaţa liberă de energie. Potrivit calendarului stabilit în 2012, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 31 decembrie 2017./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie