POLITICO: Europarlamentarii admonestează Comisia pe tema vizelor americane

Comisia violează legislaţia UE privind vizele

Europarlamentarii îşi pierd răbdarea cu Comisia Europeană fiindcă nu-i forţează pe cetăţenii americani să obţină vize pentru a intra în UE.

Comisa ar fi trebuit să impună necesitatea vizelor în aprilie, după ce SUA nu au ridicat restricţiile de viză impuse cetăţenilor a cinci state UE – Polonia, România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru – din cauza a ceea ce Washingtonul a transmis Bruxelles-ului că ar fi preocupări de securitate.

Conform unei legi din 2013, executivul european este obligat să blocheze accesul fără viză al cetăţenilor oricărei ţări care nu elimină cerinţele de viză pentru toţi cetăţenii UE.

Cu toate acestea, nu s-a luat nici o măsură, pe motiv că a proceda astfel ar avea un „impact semnificativ” asupra relaţiilor cu SUA, din moment ce Washingtonul a ameninţat cu represalii în cazul reintroducerii vizelor.

Este de aşteptat ca miercuri europarlamentarii să condamne Comisia în chestiunea vizelor, în contextul unei dezbateri ce va avea loc la Strasbourg.

„UE are dreptate să se aştepte la simetrie de la relaţiile ei cu SUA”, a declarat europarlamentarul polonez Kazimierz Ujazdowski. „Nu există nici o explicaţie pentru excluderea cetăţenilor polonezi şi a celor ai altor state europene.”

În iunie, deputaţii din Comitetul pentru Libertăţi Civice, Justiţie şi Afaceri Interne al Parlamentului European au avut reacţii furioase faţă de lipsa de acţiune a Comisiei, ameninţând să trimită instituţia în faţa instanţei pentru neîndeplinirea obligaţiilor ei legale.

„Este absolut inadmisibil ca toţi cetăţenii UE să nu fie trataţi în mod egal”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula, cel care a şi propus ca eliminarea vizelor de către SUA să fie o „precondiţie” pentru continuarea negocierilor de liber schimb dintre SUA şi UE.

Luna trecută guvernul canadian a ridicat restricţii similare impuse cetăţenilor bulgari şi români, ca parte a unei înţelegeri încheiate în vederea ratificării acordului de liber schimb Canada-UE.

„Le creează bulgarilor impresia că, pentru unul dintre cei mai importanţi parteneri ai noştri, SUA, există mai multe tipuri de europeni”, a declarat europarlamentarul bulgar Eva Paunova. „Noi nu putem accepta asta.”

Congresul american luase în considerare eliminarea restricţiilor de călătorie pentru Croaţia prin intermediul Legii „Locuri de Muncă Generate prin Iniţierea Călătoriei”, deşi acea lege nu a mai fost dezbătută deloc din august.

Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice americane la UE a confirmat că autorităţile vor „continua discuţiile [lor] cu aceste cinci state membre UE pentru a la facilita munca în vederea întrunirii numeroaselor criterii [pentru Programul de Scutire de Vize].”

Articol de Harry Cooper

Traducere: Andrei Suba

POLITICO (Belgia) – 13 decembrie 2016