Rogozin a ridiculizat „descoperirea” de către Ucraina a unui nou zăcămînt de gaze lângă Insula Şerpilor

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat ironic în mesajele sale de pe Facebook faptul că geologii ucraineni au descoperit un câmp de gaze în Marea Neagră.
Anterior, Serviciul de Stat pentru Geologie și pentru Subsol din Ucraina a comunicat că unica navă de cercetare geologică a țării a descoperit, în apropiere de Insula Şerpilor, un nou zăcământ de gaze.
Cu toate acestea, se ştia despre stocurile de resurse naturale din zonă în urmă cu 30 de ani. Nikolai Boiarkin, şeful Serviciului pentru Geologie și pentru Subsol din Ucraina, a povestit despre această descoperire şi a precizat că, în explorarea geologică a Ucrainei s-a produs „o schimbare titanică”. „Schimbarea” de la voi este realmente „titanică”, a scris vicepremierul rus Dmitri Rogozin. „Faptul că Ucraina a început încă o dată să caute petrol și gaze este o dovadă a schimbării titanice din cercetarea geologică a acestei ţări”, a spus Nikolai Boiarkin, şeful Serviciului pentru Geologie și pentru Subsol din Ucraina, citat de agenţia „Ukrinform”. „Chiar că aţi ajuns la o schimbare titanică”, a scris Rogozin.
Rezervele naturale de petrol şi gaze se află nu departe de Insula Şerpilor şi ele au fost descoperite încă din anii 1980, iar în anul 2004 aceste resurse au devenit unul din pretextele procesului dintre Ucraina şi România cu privire la împărţirea platoului continental de la Marea Neagră.
În anul 2009, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis rezolvarea litigiului, iar în urma sentinţei Kievul a primit numai 12 mile în jurul insulei. Partea considerabilă a resurselor a revenit Bucureştiului./vpatrichi/ilapadat

www.ria.ru – 14 decembrie