Guvernul a amânat pentru două luni intrarea în vigoare a unor beneficii pe care bugetarii ar fi trebuit să le primească de la 1 ianuarie

Actualul guvern a amânat pentru două luni intrarea în vigoare a unor beneficii pe care bugetarii ar fi trebuit să le primească de la 1 ianuarie. Sunt prevederi care au fost prorogate, de altfel, de toate guvernele încă de la adoptarea actului normativ în 2010 pentru că puneau presiune pe bugetul de stat. Executivul a anunţat însă majorarea pensiilor, inclusiv a celor militare. A fost ultima şedinţă a cabinetului Cioloş cu puteri depline, ultima în care mai puteau fi adoptate ordonanţe de urgenţă. Andrei Şerban a urmărit conferinţa de presă de la final:
Reporter: Ministrul finanțelor, Anca Dragu, a oferit  detalii despre ordonanța de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acesta nu va primi o serie de stimulente în primele două luni ale anului viitor.
Anca Dragu: Neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță, indemnizații la ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă sau retragere. Decontarea a numai trei călătorii dus-întors sau șase călătorii simple pentru magistrați și revoluționari. Acordăm posibilitatea continuării plății gărzilor pentru medici la nivelul majorat, așa cum a fost majorat în octombrie 2016.
Reporter: Anca Dragu a mai arătat că au fost amânate și  prevederile din Legea educației prin care se alocă 6% din PIB pentru  învățământ și  unprocest  pentru cercetare. La rândul său, ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că de anul vitor punctul  de pensie va fi mai mare.
Dragoș Pîslaru: Am plăcerea să anunţ că în anul 2017 valoarea punctului de pensie se majorează cu 5,25%. Ea va fi 917,5 lei, faţă de valoarea de 871,7 lei. Şi pensiile militare de stat vor creşte cu acelaşi procent, de 5,25%.
Reporter: Cei doi miniștri au mai precizat că prevederile Codului fiscal nu au fost amânate și că el va fi aplicat de la 1 ianuarie așa cum este prevăzut.
Realizator: Executivul nu a modificat însă Codul fiscal, aşa cum sugerase liderul PSD Liviu Dragnea, aşa că deocamdată rămân în vigoare de la 1 ianuarie reducerea TVA la 19 la sută şi eliminarea unor taxe şi reducerea unor accize precum cea la carburant./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 decembrie