2016. december 22

A nemzeti kisebbségek csoportja zárta a Cotroceni-i konzultációkat

A nemzeti kisebbségek csoportja (más, mint a magyar kisebbség) megszavazza a miniszterelnök személyére tett szociáldemokrata-javaslatot, amennyiben Klaus Iohannis államfő ezt elfogadja. A nemzeti kisebbségek csoportja zárta a Cotroceni-i konzultációkat. Varujan Pambuccian, a csoport vezetője elismerően szólt a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt Sevil Shhaidehről. ” A múltban is volt alkalmunk együttműködni Sevil Shhaideh asszonnyal és elmondhatom, hogy nagyon komoly, dolgos és intelligens ember”, fűzte hozzá Varujan Pambuccian.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.22)

Az államfő karácsony után jelöl miniszterelnököt

Klaus Iohannis román államfő a kormányalakítási tárgyalások végén csütörtökön bejelentette, hogy csak a karácsonyi ünnepek után jelöl miniszterelnököt.Ugyanakkor jelezte, hogy a kormányfői tisztség betöltésére két párttól kapott javaslatot: A Szociáldemokrata Párt (PSD), Sevil Shhaidehet, mig a Népi Mozgalom Párt (PMP) Eugen Tomac politikust javasolta. Mint hozzáfűzte: tudomásul vette, hogy a PSD körül kialakult egy többségi koalíció.Másrészt, Liviu Dragnea PSD-elnök kiábrándultságának adott hangot az államfő döntése miatt, kijelentve, hogy a parlamant már felkészült a miniszterek meghallgatására és megszavazására.Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke is úgy vélte, hogy „minél rövidebbre kell fogni azt az időszakot, mely alatt Romániát egy ideiglenes kormány vezeti, a fontosabb törvények mielőbbi elfogadása érdekében”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.22)

A képviselőház ünnepi ülést tartott az 1989 decembrie forradalom kirobbanásának 27.-ik évfordulója alkalmából

A képviselőház ünnepi ülést tartott az 1989 decembrie forradalom kirobbanásának 27.-ik évfordulója alkalmából. A képviselők egyperc csenddel adóztak a decemberi forradalomban elesett hősök emlékére. A parlamenti plénumon elhangzott beszédek mindegyike a szolidaritásra szólitó felhivással és a forradalomban életüket áldozott hősök családtagjaihoz intézett üzenettel kezdődött. „A forradalmi hősök önfeláldozása példakép mindannyiunk számára”, mondotta Iulian Iancu szociáldemokrata képviselő. Ben-Oni Ardelean, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről kihangsúlyozta, hogy „1989 december az a pillanat volt, amely visszaadta a reményt a románoknak”. Korodi Attila RMDSZ-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy „1989 decemberében a románok  újra rátalálták a szabadságra”.Daniel Constantin, az ALDE társelnöke elismeréssel beszélt azokról, „akik feláldozták életüket a szabadságért”. Elismerését fejezte ki a forradalomban részt vett fiatalok által hozott önfeláldozásért Petru Movilă, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.22)

2017-ben is folytatódik a romániai szárazföldi erők modernizálása

2017-ben is folytatódik a romániai szárazföldi erők modernizálása, amennyiben a költségvetésből GDP-arányosan 2 százalékot különitenek el a védelmi minisztérium számára. Az első szakaszban a szárazföldi csapatokat pilóta nélküli feléderitő repülőkkel látják el. Ugyanakkor megbeszélések folynak a román honvédség föld-levegő rakétákkal, páncélozott szállitó járművekkel való felszereléséről, nyilatkozta a román közszolgálati rádió tudósitójának Scarlat Dumitru vezérőrnagy, a szárazföldi erők vezérkari főnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.22)

Élelmiszersegélyben részesültek nyugdijasok

Csaknem 200 nyugdijas részesült csütörtökön élelemcsomagba az OMENIA Önkéntes Nyugdijpénztár Egyesület által szervezett esemény keretében.Az egyesület minden évben szervez hasonló ünnepségeket a segitségre szoruló idősek támogatásárt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.22)

Rozalia Ganciulescu