„Ghidul de călătorie pentru sărbătorile de iarnă”

Ministerul Afacerilor Externe a lansat ediţia din acest an a „Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă”, pentru unele dintre destinaţiile cele mai căutate de către turiştii români, printre care: Austria, Bulgaria, Germania, Elveţia şi Italia. Cetăţenii români pot obţine din acest ghid – postat pe site-ul ministerului – informaţii utile pentru o vacanţă cât mai sigură şi lipsită de evenimente nedorite.
Reporter: Costi Dumăscu – Informaţiile de ordin general fac referire la elemente în general cunoscute, precum: asigurarea medicală de călătorie sau cardul european de asigurări sociale de sănătate şi sunt urmate de recomandări specifice fiecărei ţări. În Austria, de pildă, se poate intra fie cu paşaportul, fie cu buletinul, dar ca o particularitate paşapoartele sunt mult mai bine cunoscute de lucrătorii vamali, poliţiştii şi funcţionarii în comparaţie cu cărţile de identitate româneşti. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în Austria, iar vigneta trebuie lipită pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil, altfel riscaţi o amendă de 120 de euro pe loc. La intrarea în Elveţia este posibil ca autorităţile să dorească să controleze starea maşinii dvs, astfel încât aceasta să corespundă normelor tehnice de acolo. În Franţa, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii. În Bulgaria şi în Germania nu aveţi voie să folosiţi dispozitive antiradar, iar în Italia depăşirea limitelor de viteză este sancţionată cu amenzi de până la 1000 de euro şi suspendarea permisului.
„Ghidul de călătorie pentru sărbătorile de iarnă” al MAE de la Bucureşti mai conţine, pentru fiecare ţară, reglementări vamale, regimul medicamentelor, ce este bine de ştiut dacă plecaţi în vacanţă cu animale de companie, adrese ale Ambasadelor şi Consulatelor României./csimion/schelaru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 decembrie)