Stânga din România propune drept premier un aliat al influentului Dragnea, exclus de la funcţie

Partidul Social Democrat (PSD) din România a propus miercuri drept prim ministru o femeie de stânga provenind din minuscula minoritate musulmană a ţării, o apropiată a lui Liviu Dragnea, cel care împarte puterea în PSD şi care este exclus de la funcţia de premier după ce a fost condamnat pentru falsificarea votului la un referendum din 2012.

Sevil Shhaideh, 52 de ani, care va trebui să obţină aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis şi apoi a parlamentului, a servit drept ministru al dezvoltării regionale în anteriorul guvern condus de stânga.

PSD a câştigat scrutinul de pe 11 decembrie şi, împreună cu partenerul său mai mic de coaliţie şi vechi aliat ALDE, are în parlamentul bicameral o majoritate absolută de 250 de locuri din 465.

„Am găsit o soluţie care sper că va fi acceptată, astfel încât guvernul să se instaleze rapid pentru a asigura că avem aprobat până pe 15 ianuarie planul de buget”, le-a declarat Dragnea jurnaliştilor.

Dragnea a declarat deschis că intenţionează să fie puterea din spatele noului guvern.

„Dacă va fi numită, ea va fi prim ministru, însă responsabilitatea politică îmi rămâne mie în primul rând”, a declarat Dragnea. „Ea are capacitate de muncă, cunoştinţe despre administraţia publică şi absorbţia fondurilor UE şi operaţiunile tuturor ministerelor.”

Dragnea şi Shhaideh, care provine din minuscula comunitate musulmană a ţării, sunt foarte apropiaţi. El i-a fost martor la căsătoria ei din 2011 cu un fost consultant de origine siriană al ministerului agriculturii.

„Dragnea a nominalizat o persoană loială, ale cărei […] lipsuri derivă din lipsa de notorietate şi de autoritate în cadrul PSD, însă asta nu are nimic de-a face cu nimic. Va fi un guvern controlat de Dragnea”, a declarat Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

Iohannis a început consultări de două zile pentru formarea guvernului cu partidele prezente în noul parlament format după alegeri. Este de aşteptat ca el să numească premierul până vineri.

PSD, care a promis salarii şi pensii mai mari în campania electorală, spera că Dragnea, cel care menţine un control strict asupra partidului său, va fi premier, dar Iohannis a declarat clar că va respinge orice candidat care are cazier penal.

Dragnea şi-a menţinut funcţia de şef al partidului în ciuda faptului că a fost condamnat anul acesta pentru că a abuzat de influenţa sa în cazul referendumului pentru demiterea fostului preşedinte al ţării Traian Băsescu, faptă pentru care a primit o condamnare cu suspendare la doi ani de închisoare.

DAILY MAIL (Marea Britanie), 21 decembrie 2016 (Reuters) – Articol de Radu-Sorin Marinas şi Luiza Ilie

Traducere: Andrei Suba