2016. december 23

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek a 102 dijat megszüntető törvénytervezetet

Klaus Iohannis államfő felülvizsgálat végett pénteken visszaküldte a parlamentnek a 102 dijat – köztük a rádió-tv-előfizetési dijak is – megszüntető törvénytervezetet. Az Elnöki Hivatal szerint, annak  dacára, hogy a jogszabálytervezetet az Alkotmánybiróság alkotmányosnak minősitette, az államfő úgy értékelte, hogy a parlamentnek abból a szempontból kell  újra elemeznie e törvénytervezetet, hogy milyen hatással lesz az állampolgárokra. A parlamenthez inézett kérésében Klaus Iohannis kifejtette, hogy a rádió-tv-dijak megszüntetése  csak súlyosbithatja a rádió- és televizió közszolgálati intézmények működési zavarát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.23)

Liviu Dragnea biztositott afelöl, hogy a parlament ismét megszavazza a 102 dijat megszüntető törvénytervezetet

Liviua Dragnea szociáldemokrata elnök, kijelentette, hogy a parlamenti többség ismét megszavazza a 102 dijat megszüntető törvénytervezetet, amelyet pénteken az államfő visszaküldött a parlamentnek. Dragnea szerint Klaus Iohannis államfő döntése újabb elodázás, s emiatt minden román állampolgár veszitett, kivéve a külföldi társaságokat, amelyek a rádió-tv-dijakat busás jutalék mellett hajtják be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.23)

Belügyi intézkedések a csend és nyugalom szavatolásáért a karácsonyi ünnepek alatt

Több, mint 22 ezer rendőr, tűzoltó és csendőr őrködik, országos viszonylatban, a csend és nyugalom fölött a  karácsonyi ünnepek alatt. A Román Közúti Rendőrség felügyeli a forgalmat, hogy kiszürje az ittasan vezető vagy nagy sebeséggel közlekedő sofőröket, a súlyos balesetek megelőzése érdekében. Úgyszintén növelik a határrendőrség állományát is a határátkelőknél. A belügyinisztérium közölte, hogy kiegészitik a közrendet védelmezők számát a turisztikai üdülőhelyeken is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.23)

Bűnvádi eljárást indítottak Ion Iliescu volt román államfő ellen az 1990-es bányászjárás ügyében

A román katonai ügyészség emberiség elleni bűncselekmény gyanújával bűnvádi eljárást indított Ion Iliescu volt román államfő, valamint  Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Nicolae, Virgil Măgureanu és Mugurel Florescu ellen.A katonai ügyészség azzal gyanúsítja Iliescut és társait, hogy erőszakosan feloszlatták a bukaresti Egyetem téren az akkori hatalom ellen tüntető polgári lakosságot, majd Bukarestbe szállították a Zsil-völgyi bányászokat, hogy megvédjék Iliescut és kormányát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.23)

Rozalia Gănciulescu