Situaţia în judeţul Constanţa

Gerul şi ninsorile abundente au făcut două victime în judeţul Constanţa: o femeie a murit în propria locuinţă, iar o alta a fost găsită fără viaţă pe stradă. Situaţia rămâne critică în zona unde drumurile naţionale şi cele judeţene sunt blocate şi mai multe localităţi sunt izolate fără curent electric şi apă potabilă. Autorităţile locale aşteaptă astăzi sosirea unor utilaje tehnice mai performante pentru a putea remedia situaţia.

Încă o noapte plină pentru angajaţii Regiei Judeţene de Drumuri Constanţa, care au lucrat fără odihnă pentru a încerca deblocarea drumurilor judeţene care sunt deocamdată impracticabile. Cu toate că viscolul nu s-a oprit, au existat şi persoane care nu au ţinut cont de avertizările transmise şi au plecat la drum cu autoturismele, însă au rămas înzăpeziţi. Localităţile Independenţa şi Movila Verde au fost în beznă mai bine de 36 de ore.
-: Viscoleşte continuu, ninge, s-a depus un strat de zăpadă de 1 metru, curent electric nu am avut de joi noapte, telefonul a fost întrerupt; pâine am avut, pentru că ne-am făcut provizii. Acum nu putem să ieşim din casă decât cu lopata.
-: Momentan totul este cam paralizat, în special drumurile. Aprovizionarea nu prea mai există pe la magazine. Momentan este totul închis, nu am cum să scot maşina din curte.
Reporter: De când nu aţi mai avut curent?
-: De vineri dimineaţă de la ora 3:00. Am stat în casă fără căldură, că noi avem şi centrală.
Pe lângă faptul că au lucrat pentru deblocarea şoselelor, drumarii au participat la salvarea din nămeţi a celor înzăpeziţi, pe care i-au recuperat din nămeţi şi i-au dus la adăpost sau au însoţit ambulanţele la intervenţii. Având în vedere că în judeţul Constanţa încă mai sunt localităţi care nu au curent electric şi nici apă potabilă, deoarece echipele ENEL nu pot ajunge la avarii, şase freze de mare putere vor ajunge în această dimineaţă la Constanţa pentru a da o mână de ajutor echipajelor de la Direcţia Judeţeană de Drumuri. Frezele vor acţiona pe drumurile naţionale şi cele judeţene, acolo unde sunt nămeţi mari. În această dimineaţă se va face un plan de acţiune. Frezele vor intra pe la Cernavodă şi de acolo vor acţiona spre Hârşova, Constanţa, Băneasa şi Negru Vodă, Mangalia. Utilajele au fost solicitate de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 ianuarie)