Revista presei internaţionale – 16 ianuarie 2017

Cu puţin timp înainte de instalarea sa în funcţie, preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a semnalat, într-un interviu pentru cotidianul The Wall Street Journal, că ar fi gata să folosească orice pârghie pentru a redefini relaţiile Americii cu cele mai mari două rivale strategice ale sale, Rusia şi China. Sancţiunile impuse Rusiei vor rămâne în vigoare cel puţin pentru o perioadă, însă ar putea fi ridicate, a declarat Trump, iar politica „unei singure Chine”, potrivit căreia SUA nu mai recunosc Taiwanul, este deschisă negocierilor, citează The Wall Street Journal. Trump a condiţionat posibila ridicare a sancţiunilor anti-ruseşti de ajutorul dat de Moscova în lupta împotriva terorismului, ca şi de sprijinirea unor alte obiective ale SUA, adaugă Russia Today. Într-un interviu acordat postului american Fox News, directorul demisionar al CIA, John Brennan, l-a avertizat pe Trump să nu subestimeze Rusia. În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a asigurat că Moscova nu intenţionează să se lase atrasă într-o cursă a înarmării, citează The Moscow Times. În privinţa apărării strategice, Rusia şi-ar putea înlocui armele nucleare cu bombe de precizie, în vederea reducerii tensiunilor internaţionale şi a consolidării păcii în lume, după cum a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citează The Moscow Times. “Până în 2021, intenţionăm să  mărim de peste patru ori capabilităţile combatante ale forţelor noastre strategice convenţionale”, a spus Şoigu pentru Ria Novosti. Relaţiile SUA-Rusia sunt greu de reparat, întrucât interesele sunt diametral opuse, crede The Washington Post, deşi Kremlinul speră că Donald Trump va acţiona pentru a le îmbunătăţi. Ar fi o mare provocare de a se ajunge la un numitor comun cu privire la unele probleme, chiar dacă Trump şi Putin vor amândoi acest lucru, întrucât interesele Rusiei şi cele ale Statelor Unite diferă enorm, şi mulţi aliaţi ai SUA au o profundă neîncredere în intenţiile Moscovei, notează Miami Herald. Soldaţii americani au ajuns în Polonia, împlinind un vis nutrit de unii polonezi încă de la căderea comunismului, titrează ABC News. Totuşi, există temeri că securitatea sporită ar putea fi, în cele din urmă, subminată de opiniile pro-Kremlin ale noului preşedinte american, crede ABC News. În luna aprilie, SUA vor trimite, de asemenea, un nou escadron de soldaţi în nord-estul Poloniei, într-un efort de a consolida apărarea NATO acolo şi în ţările baltice, adaugă Stars and Stripes. Detaşarea trupelor americane în Polonia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, a susţinut Kremlinul, considerând că ar fi periclitate „interesele şi securitatea” Moscovei, scrie Sky News.
O conferinţă pe tema conflictului israelo-palestinian, din Orientul Mijlociu, a fost organizată la Paris, pentru a reafirma sprijinirea unei soluţii privind două state, scrie presa internaţională. Miniştrii de externe şi înalţi diplomaţi din 75 de ţări au propus reluarea procesului de pace israelo-palestinian, anunţă Haaretz, în timp ce cotidianul Al-Ayyam, de la Ramallah, crede că sunt slabe speranţe pentru palestinieni. Nici israelienii nu sunt mulţumiţi, Benjamin Netanyahu exprimându-şi suspiciunea cu privire la acest tip de iniţiativă, relatează Jerusalem Post. Preşedintele francez François Hollande a subliniat că numai negocierile bilaterale pot duce la o soluţionare a conflictului israelo-palestinian, iar obiectivul conferinţei a fost acela „de a reafirma sprijinul comunităţii internaţionale pentru soluţia celor două state şi de a face în aşa fel încât această soluţie să rămână o referinţă”, citează Le Figaro.
ONU este alarmată de situaţia disperată a migranţilor care mor de frig, titrează The New York Times. Refugiaţii şi migranţii mor în valul de frig care a cuprins Europa, iar guvernele trebuie să facă mai mult pentru a-i ajuta, în loc să-i împingă înapoi de la graniţe şi să-i supună violenţei, a declarat UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi. Şi Suveranul Pontif a făcut apel la adoptarea de măsuri pentru protejarea migranţilor, mai ales a celor minori, relatează Osservatore Romano. “Fraţii noştri mai mici sunt expuşi pericolelor”, a avertizat Papa Francisc, în Piaţa San Pietro. Integrarea, respectul reciproc, confruntarea prin cultură – sunt aspecte fundamentale ale tuturor societăţilor, a amintit Papa.

(Cristina Zaharia)