Ziua Culturii Naționale, sărbătorită prin concertul aniversar „Lipatti 100”, la Sala Radio

Duminică, 15 ianuarie 2017, de la ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora“ – Sala Radio din București, a avut loc concertul aniversar „Lipatti 100” susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Daniel Goiţi. Evenimentul, aflat sub patronajul Ministerului Culturii,  a fost organizat de Institutul Cultural Român și de Radio România, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și ca parte a strategiei Institutului Cultural Român (ICR)  de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017.

Președintele Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu, a susținut, în deschiderea serii, un discurs despre importanța Zilei Culturii Naționale.

„Ziua de 15 ianuarie 2017 este pentru Institutul Cultural Român și debutul unor manifestări din toată lumea al Centenarului nașterii unui alt excepțional creator român, Dinu Lipatti. Vârsta fragedă și extrema fragilitate prin care ne-au părăsit atât Eminescu, cât și Lipatti, înalta valoare a împlinirii și a ecoului peren lăsat de geniul lor, îi asociează printre marile valori românești și universale, alături de Constantin Brâncoveanu, de Dimitrie Cantemir, de Spătaru Milescu, de Nicolae Iorga, de Constantin Brâncuși, Henri Coandă, George Enescu, de Caragiale sau Blaga, de Saligny, Ion Andreescu și Ion Țuculescu, de Grigore Moisil și Solomon Marcus, de Babeș și Ion Cantacuzino, de Constantin Noica și Ștefan Lupașcu sau Matila Ghyka și aș putea cita la nesfârșit nume care au uimit și continuă să uimească. Din respect pentru toți aceștia și pentru urmașii lor, creatorii de astăzi, și convinși fiind că prin cultură și spiritualitate Europa poate să-și câștige o coeziune sporită, lansez astăzi în fața dumneavoastră primul mare proiect european al Institutului Cultural Român ce poartă numele Limba latină, prima mare instituție europeană. Dedicăm cu smerenie acest proiect fondatorului de cultură și de limbă romană care a fost Mihai Eminescu“, a declarat domnul Radu Boroianu.

Alte discursuri, pe scena Sălii Radio, au fost susținute de domnii Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, și Ovidiu Miculescu, preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, gazda evenimenului. Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a vorbit despre importanța celebrării Zilei Culturii Naționale.  „Dați putere Culturii“, a fost mesajul esențial transmis de Ministrul Culturii și Identității Naționale.

„De Ziua Culturii Naționale aș dori să reamintesc publicului Radio România rolul asumat de instituția noastră ca promotor al valorilor culturale naționale prin Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Orchestrele și Corurile Radio si nu numai. (…) Suntem așadar în mijlocul evenimentelor culturale, nu doar ca difuzori, ci și ca producători de cultură“, a declarat, în discursul său, Ovidiu Miculescu, preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune.

Printre personalitățile, care au participat la Concertul „Lipatti 100“, dedicat  Zilei Culturii Naționale, s-au numărat: Sergiu Nistor, consilier prezidențial, E.S. domnul  Cord Meier-Klodt, noul ambasador al Germaniei la București, Daniel Șandru, secretar de stat, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, Irina Cajal, subsecretar de stat la Ministerul Culturii,  Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriarhal.

Programul a cuprins  lucrări semnate de Dinu Lipatti – Concertino în stil clasic, op. 3, 3 lieduri pentru voce şi pian pe versuri de Paul Verlaine, Arthur Rimbaud și Paul Éluard, Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru pian şi orchestră de F. Liszt și, în încheiere, suita Şătrarii de Dinu Lipatti.

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, actorul Ion Caramitru a recitat din creația lui Mihai Eminescu, fiind îndelung aplaudat de audiența de la Sala Radio.

„Eu nu recit, spun versuri. Am fost inspirat muzica lui Lipatti. Am ales în program fragmente din proza, textele filosofice și din poeziile mai lungi de Eminescu. Am fost reactiv şi foarte inspirat de muzica pe care am auzit-o înainte. Dinu Lipatti a fost un genial interpret al muzicii specific legate de pian. A fost un virtuoz, dar şi un gânditor, un filosof al pianului. Eminescu suportă foarte bine muzică de calitate. El nu trebuie acompaniat, ci trebuie comentat prin muzică“, a declarat actorul Ion Caramitru.

Cu același prilej, pentru a marca 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva), Romfilatelia a lansat un plic de corespondență cu timbru imprimat.