Kremlinul a comentat afirmaţiile Nadiei Savcenko despre „retrocedarea” Crimeei în schimbul Donbasului

Potrivit afirmaţiilor lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, chestiunea apartenenţei Crimeei nu este un subiect pe care Moscova îl negociază, iar pentru reglementarea situaţiei din sud-estul Ucrainei este necesar ca autorităţile de la Kiev să renunţe la aceste republici, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin.
„Pentru Federaţia Rusă acest subiect nu este unul care poate fi supus dezbaterilor şi negocierilor. Nu discutăm statutul, situaţia sau viitorul regiunilor ruseşti, care nu reprezintă un subiect de dezbatere, indiferent despre cine ar fi vorba”, a mai spus Peskov, miercuri, răspunzând la întrebările adresate de reprezentanţii presei referitoare la afirmaţiile făcute de deputata ucraineană Nadia Savcenko cu privire la faptul că situaţia din Donbas poate fi soluţionată nu pe cale militară, ci pe la masa negocierlor. Referindu-se la infleunţa Rusiei asupra celor două republici populare autoproclamate Luhansk şi Doneţk, Peskov a declarat: „Rusia întreprinde absolut totul pentru a contribui la soluţionarea conflictului intern din Ucraina. În primul rând, Ucraina ar trebui să renunţe la aceste republici”. Răspunzând la întrebarea ‘dacă afirmaţiile făcute de Peskov ar însemna că autorităţile de la Kiev renunţă de bună voie la regiunea Donbas şi că Moscova va insista la menţinerea în componenţa sa a republicilor autoproclamate populare Doneţk şi Luhansk, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a precizat că a avut în vedere faptul că oficialii de la Kiev renunţă la plata pensiilor, acordarea de servicii în domeniul sănătăţii către populaţie şi nu respectă angajamentele sociale asumate în faţa locuitorilor din Donbas.
Deputata Radei Supreme, Nadia Savcenko, a declarat în direct la postul de televiziune „112 Ukraina” că situaţia din Donbas poate fi soluţionată doar pe cale paşnică, la masa negocierilor, renunţându-se o perioadă la apartenenţa Crimeii./vdraguta/sdm2

(www.interfax.ru – 18 ianuarie)