RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Președintele Iohannis stopează grațierea prin Ordonanță de urgență

Președintele României, Klaus Johannis, care a participat astăzi, pentru prima dată în timpul mandatului său, la ședința de Guvern, a anunțat că nicio lege privind grațierea sau modificarea codurilor penale nu va fi adoptată prin ordonanță de urgență.

Președintele a afirmat că eventuale proiecte de acest gen vor fi promovate numai după consultarea CSM , a asociațiilor magistraților și opiniei publice.
De asemenea, președintele a precizat că a fost invitat de către premierul Sorin Grindeanu să prezideze ședința de guvern, după o discuție pe care cei doi au purtat-o în această dimineață.
Iohannis a deschis ședința de guvern, anunțând că premierul Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.
După intervenția președintelui, Grindeanu a prezentat ordinea de zi a ședinței, fără să amintească nimic despre grațiere sau modificarea codurilor penale, apoi a invitat jurnaliștii prezenți să părăsească sala.
Klaus Iohannis a intervenit însă pentru a doua oară, cerând ca jurnaliştii să mai rămână.
„Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede… Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni”, a afirmat preşedintele, potrivit news.ro.
„Sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru. (…) Să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege”, a adăugat el, referindu-se la CSM, la organizaţii profesionale şi la opinia publică.
La finalul acestor declaraţii, jurnaliștii au părăsit sala, iar Klaus Iohannis a rămas să prezideze şedinţa de Guvern.
Potrivit news.ro, înaintea ședinței de guvern președintele a avut o întrevedere cu premierul Grindeanu, de aproximativ 20 de minute, după care a venit împreună cu acesta la şedinţa Executivului pe care a prezidat-o.
Preşedintele a decis să vină miercuri la ședința de Guvern, în condiţiile în care în spaţiul public au apărut informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.
Potrivit Constituţiei, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
Este prima şedinţă de Guvern la care Klaus Iohannis a participat în timpul mandatului său.
Ovidiu Nahoi/abuzoian

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 18 ianuarie