Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu cancelarul Angela Merkel

Angela Merkel este îngrijorată de proiectul graţierii. Cancelarul german a vorbit la telefon cu preşedintele, Klaus Iohannis. Alina Manolache are mai multe informaţii despre această convorbire. Ce detalii ne poţi da?

Reporter: Convorbirea a avut loc astăzi între preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul gernam Angela Merkel şi lupta împotriva corupţiei din România a fost una dintre temele centrale. Remarcăm un pasaj din comunicatul Administraţiei prezidenţiale foarte important: „Cancelarul german a exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen”. Este evidentă o referire la evenimentele din ultima perioadă din România legate de ordonanţa graţierii şi de modificările Codului penal, proiecte la care, am aflat încă de ieri, guvernul nu a renunţat, ci doar vrea să refacă forma în care ele vor fi adoptate. Preşedintele, Klaus Iohannis, a transmis cancelarului german un mesaj ferm privind angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupţie în România – se mai arată în acest comunicat – în scopul construcţiei unei democraţii mature şi solide. Şeful statului a evidenţiat natura complexă a acestui proces şi a menţionat şi concluziile pozitive din raportul privind MCV. Cei doi au discutat, evident, şi despre relaţia României cu UE, cu NATO, despre evoluţiile din UE şi despre o colaborare strânsă între România şi Germania în continuare.

Realizator: O singură întrebare: este prima reacţie a unui oficial străin în privinţa acestei teme, a ordonanţelor atat de disputate?

Reporter: Au mai fost reacţii locale. În general ambasadorii atunci când sunt astfel de probleme intervin cu mesaje, dar o implicare sau un mesaj atât de clar şi la un nivel atât de înalt deocamdată, cel puţin în această problemă, nu am avut. Aşadar, semnalul transmis de Angela Merkel este unul important, având în vedere despre cine vorbim, despre cancelarul german şi este evident un semnal de susţinere pentru poziţia pe care preşedintele, Klaus Iohannis, a abordat-o în această privinţă, în ceea ce priveşte aceste două proiecte, aceste două acte normative despre care s-a tot vorbit în ultima săptămână./lazard/fcostea

DIGI 24 – 27 ianuarie