2017. január 30

Klaus Iohannis felszólította a kormányt, mondjon le a közkegyelmi tervezetről

Klaus Iohannis államfő az előző napi tüntetéseken kifejezett népakaratra hivatkozva hétfőn felszólította a szociálliberális kormányt, hogy mondjon le közkegyelmi tervezetről és a büntető törvénykönyv módosításáról. Mint ismeretes, vasárnap ismét tüntetők tízezrei vonultak az utcára a kormány kezdeményezései ellen tiltakozva. Klaus Iohannis szerint egy érett demokráciában a parlamenti többség nem élhet vissza az általa „ideiglenesen birtokolt hatalommal”, és nem tekinthet el a polgárok akaratától. Florin Iordache igazságügyi miniszter hétfőn közmeghallgatást rendezett a témáról. A közvita végén a tárcavezető közölte, hogy e kezdeményezés formáját csakis a tartalom véglegesitése után hozzák nyilvánosságra. Florin Iordache ismételten megerősitette, hogy a közkegyelem nemcsak egyes személyekre vonatkozik, nem utal a bűnözőkre, valamint erőszak elkövetésével és korrupcióval vádolt törvénysértőkre, hanem célja a fogvatartottak életkörülményeinek a javitása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.01)

Angela Merkel teljes támogatásáról biztositotta Klaus Iohannis államfőt a korrupció elleni küzdelem folytatásában

Angela Merkel német kancellár teljes támogatásáról biztositotta Klaus Iohannis államfőt a korrupció elleni küzdelem következetes folytatásában. A román államfővel a múlt napokban sorra került telefonbeszélgetésben a német kancellár úgy értékelte, hogy a korrupció elleni küzdelem intezitásának csökkenése és a jogállam viszonylagos jellege, valamint a reformista politika teljesen téves jelzés lenne, tájékoztatott Németország bukaresti nagykövetsége. Angela Merkel kancellár egyben köszöntet mondott Klaus Iohannis államfőnek a kitűnő kétoldaló kapcsolatokért és méltatta az európai politikában kifejtett szoros együttműködést. A két mgas rangú tisztségviselő között tartott telefonbeszélgetés további témája az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek február 3-án, Máltán sorra kerülő kötetlen találkozójának előkészitése volt, fűzte hozzá a bukaresti német nagykövetség. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.01)

Az igaságügyi minisztérium sürgösségi kormányrendelet-tervezete az öt évig terjedő börtönbűntetések megkegyelmezését irányozza elő

Az igaságügyi minisztérium sürgösségi kormányrendelet-tervezete, egyebek között, az öt évig terjedő börtönbűntetések, valamint a biróságok által elrendelt pénzbűntetések teljes egészében való megkegyelmezését irányozza elő. A tervezet értelmében, nem részesülnek megkegyelmezésbe a visszaeső bűnösök, illetve azok, akik a Bűntető Törvénykönyv vagy más speciális törvények értelmében egész sor bűncselekméyt követtek el. Ami a büntető törvénykönyv módosítását illeti, e rendelettervezet szerint a szolgálati visszaélés csak abban az esetben számit bűncselekménynek, ha több, mint 200 ezer lejre tehető kárt okoz és ez esetben a börtönbűntetés hét évről három évre csökken.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.01)

Az energiaár-szabályozó hatóság vizsgálatot inditott a magas energiaárak miatt

Az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) vizsgálatot inditott az áramtőzsdén (OPCOM) kötött gyanús szerződések ügyében, miután az utóbbi hetekben nagyon megugrottak az energiaárak az elmúlt esztendő azonos időszakához képest.A vizsgálatba a versenytanácsot is bevonják. Az árszabályozó hatóság, egyebek mellett, azt feltételezi, hogy a kereslet és kínálat is befolyásolta az árat a gyanús szerződésekben. A mintegy 250 szereplős hazai áramtőzsdén januárban mintegy 6800 gigawattórányi energia adásvételét bonyolították le a határidős piacon, és további 3400 gigawattórányit a másnapi piacon, olyan körülmények között, amikor Románia energiafogyasztása ebben az időszakban nem haladta meg a 6000 gigawattórát. Az ANRE szerint egy ilyen jellegű kivizsgálás legkevesebb egy hónapot vesz igénybe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 30.01)/rganciu