NEZAVISIMAIA GAZETA: Băsescu se judecă cu Dodon

NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia), 30 ianuarie 2017 – Traian Băsescu, ex-preşedintele României, l-a dat în judecată pe Igor Dodon, președintele Republicii Moldova. Motivul: Dodon l-a lipsit de cetăţenia moldovenească pe Băsescu. Astăzi, 30 ianuarie, Dodon a declarat că, dacă Traian Băsescu are aşa mare nevoie de cetăţenia moldovenească, poate să depună din nou documentele şi să ceară iar ca s-o obţină, însă în ordinea stabilită pentru toţi.

„Noi am menţionat deja care au fost motivele pentru care i-am retras cetăţenia chiar în acea etapă în care am semnat acest ukaz. Dacă el dorește acest lucru, poate să-și apere drepturile în instanță și, chiar mai mult decât atât, poate să depună din nou documentele dacă el simte aşa o mare nevoie să aibă cetăţenia Republicii Moldova”, a spus şeful statului.

Reamintim că, pe 3 ianuarie, Igor Dodon, așa cum a promis anterior, i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu, ex-preşedintele României, pe care pur şi simplu i-o dăruise Nicolae Timofti, fostul şef al statului moldovenesc. Ex-preşedintele Republicii Moldova, care este un susținător al unificării țării sale cu România, i-a acordat cetățenia lui Traian Băsescu, cel care a făcut din unire scopul vieţii lui, precum şi soţiei acestuia.

Traian Băsescu s-a pregătit să lupte pentru unirea teritoriilor Moldovei.

Dodon, care apără statalitatea moldovenească, l-a lipsit pe Băsescu de posibilitatea de a deveni politician moldovean.

Săptămâna trecută, Băsescu a depus plângere în instanţă.

„Noi credem că Băsescu  a fost lipsit în mod arbitrar de cetățenie, ceea ce este contrar principiilor și procedurilor prevăzute de legea privind cetățenia și prevederilor Convenției europene cu privire la cetățenie”, a declarat Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu,  într-un interviu pentru agenția română Mediafax. Andrei Bivol a spus că, potrivit legii, plângerea lui trebuie analizată în următoarele cinci zile.

Anterior, Curtea Constituțională a Moldovei a respins cererea deputatului Grigore Cobzac din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, prin care solicita anularea deciziei lui Dodon de revocare a cetăţeniei lui Băsescu. Curtea Constituțională a precizat că verificarea legalităţii procedurilor de revocare a cetățeniei este numai de competența instanțelor, iar „decretul preşedintelui Moldovei cu privire la chestiunile legate de cetățenie poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de șase luni de la data intrării sale în vigoare.”

Pe data de 3 ianuarie, Dodon a semnat un decret privind privarea de cetățenie a lui Traian Băsescu, care, după opinia sa, i-a fost acordată în mod ilegal. Administraţia prezidenţială a explicat că nu se poate acorda cetăţenia în cazul implicării reclamantului în activități teroriste, care vizează subminarea securității naționale, a ordinii publice, a sănătății sau a moralei poporului. Administraţia prezidenţială a mai menţionat că Băsescu este acuzat de corupție și e suspect în mai multe dosare penale din România.

Cu toate acestea, ukazul lui Dodon nu a afectat-o pe Maria Băsescu, soţia politicianului român, căreia Nicolae Timofti, fostul preşedinte al Republicii Moldova, i-a dat paşaportul tot în iunie anul trecut.

În decembrie 2014, după ce a plecat din funcţia de preşedinte, Băsescu a declarat că se va ocupa consecvent de proiectul unirii celor două state, obiectiv pentru care a înregistrat şi un partid.

„Reunificarea cu Moldova trebuie să devină al treilea proiect național, după aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană”, a explicat el. În acest context, fostul preşedinte al României a recunoscut totuşi că „nu s-au creat deocamdată condiţiile necesare” pentru unire fiindcă, în conformitate cu datele sondajelor sociologice, această idee este susţinută de 20% din numărul moldovenilor cu drept de vot.

Politicienii din România lansează frecvent apeluri la unirea celor două state, iar în România numărul celor care sprijină unirea este de aproape 68%.

Autoritățile de la Chișinău preferă să nu răspundă la propunerea de eliminare a Republicii Moldova.

Cu toate acestea, Nicolae Timofti, fostul președinte al Republicii Moldova, l-a medaliat pe Traian Băsescu şi i-a dat imediat paşaportul de cetăţean al republicii.

Articol de Svetlana Gamova, şefa Departamentului politic pentru străinătatea apropiată de la ziarul „Nezavisimnaia Gazeta”

Traducerea: Viorel Patrichi