RFI: Contacte diplomatice româno-franceze

Realizator: Magda Prelipceanu

Realizator: Franţă atrage atenţia României că trebuie să continue lupta anticorupţie şi să-şi consolideze statul de drept în contextul în care ţara noastră va prelua preşedintia UE peste doi ani. Avem nevoie de o Românie puternică, într-o Europa puternică – a spus secretarul de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului francez al afacerilor externe şi dezvoltării internaţionale, Harlen Desir, aflat în vizită la Bucureşti. Diplomatul francez a apreciat relaţiile foarte bune pe care Franţa le are cu România în toate subiectele care privesc politicile comune. Cu detalii Ana Maria Florea Harryson:

Reporter: Harlem Desir este primul diplomat dintr-o ţară a UE care vizitează România după instalarea noului guvern. După o întrevedere cu ministrul roman de externe, Teodor Meleşcanu, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Diplomatul francez spune că Franţa este alături de România pentru a o sprijini să se pregătească în vederea preluării preşedinţiei Uniunii, dar şi că Uniunea are nevoie de o Românie puternică, reformată ireversibil  în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, asa cum menţionează şi raportul MCV.

Harlem Desir: România va juca un rol foarte important în următorii ani pentru că va asigura preşedinţia UE în primul semestru al anului 2019. În acel moment se vor finaliza negocierile Brexitului. Vom discuta cadrul financiar plurianual. Va trebui să punem în aplicare politicile privind viitorul UE şi am venit aici să vă spun că Franţa va fi alături de România în timpul pregătirilor pentru preluarea preşedinţiei şi pentru a susţine succesul acestei preşedinţii. Ceea ce ne dorim este o Românie puternică într-o Europă puternică. Raportul MCV, o temă de actualitate, este pozitiv, echilibrat, complet şi indică ultimele etape pentru ca acest mecanism să fie ridicat, ceea ce cred că este o dorinţă puternică a României. Pentru noi este important ca eforturile făcute de România în aceşti ani să fie consolidate. Am venit să spun şi că ştiam că dialogul şi înţelepciunea urmau să permită un răspuns pozitiv faţă de acest raport al Comisiei Europene.

Reporter: Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a vorbit la rândul său despre sprijinul pe care România îl are faţă de UE şi a confirmat că România va ajuta în continuare traiectoria proeuropeană a Republicii Moldova.

Teodor Meleşcanu: Anul acesta, asa cum ştiţi, aniversăm zece ani de la aderarea României la UE şi tot în acest an, în martie, marcăm 60 de ani de la semnarea tratatelor fondatoare ale Uniunii, ocazie pentru a relansa proiectul european. Am reafirmat susţinerea fermă a României pentru proiectul european şi dorinţa noastră de a face parte din grupul ţărilor de nucleu care acţionează în acest domeniu. Am avut şi un schimb de păreri în legătură cu ceea ce se întâmplă, evoluţiile din Republica Moldova, pornind de la faptul că România acordă o prioritate de importanţă majoră a politicii externe a României. L-am informat pe domnul ministru că suntem în continuare decişi să sprijinim parcursul european al Republicii Moldova şi reformele promovate de autorităţile de la Chişinău. Şi avem în vedere, am convenit practic să organizăm la Bruxelles împreună cu prietenii noştri francezi în calitate de copreşedinţi, o nouă reuniune a grupului pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova.

Reporter: Harlem Desir a reamintit că anul acesta UE sărbătoreşte, la Roma, 60 de ani de la crearea sa şi că acest lucru se petrece în cel mai delicat moment din istoria sa când un membru a decis să o părăsească.

Harlem Desir: Scopul vizitei mele de astăzi la Bucureşti este de a consolida şi de a continua dialogul fructuos pe care-l avem cu România în ceea ce priveşte totalitatea subiectelor europene şi în mod deosebit faţă de cele care privesc viitorul UE. Sărbătorim anul acesta 60 de ani de la construcţia europeană, la Roma, pe 25 martie. Aceasta se întamplă în momentul în care UE se confruntă pentru prima dată în istoria sa cu plecarea unuia dintre membri, Regatul Unit, şi în momentul în care cei 27 de membri ai săi au decis, la Bratislava, să traseze perspectivele de viitor pentru proiectul european. Trebuie să punem, în centrul muncii noastre capacitatea UE de a-şi proteja cetătenii într-o lume periculoasă în care am fost loviti de terorism şi suntem înconjurati de foarte multe crize internaţionale. Vrem să progresăm în ceea ce priveşte protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii. Acest lucru este foarte important pentru combaterea teorismului şi în acest domeniu cooperarea dintre Franţa şi România este excelentă în direcţia politicii de Europă a apărării.

Reporter: Anul acesta se împlinesc 10 ani de când România a aderat la UE, ocazie care va însemna şi un program cultural comun franco-român, fiind ştiut că Franta a fost cel mai important avocat al Româiei pentru intrarea în Uniune./lazard/czaharia

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 31 ianuarie