Salariul minim brut creşte cu 200 lei, la 1.450 lei pe lună, pentru angajaţii cu program complet de lucru

Salariul minim brut creşte de azi cu 200 de lei, la 1.450 lei pe lună, pentru angajaţii cu program complet de lucru. Firmele din categoria IMM-urilor se tem că obligaţia de a majora salariile şi de a plăti impozitele aferente s-ar putea dovedi un efort prea mare. Corespondentul RRA Adrian Lungu a cerut opinia înterprinzătorilor din judeţul Sălaj:

Reporter: Adrian Lungu –  În timp ce angajaţii se bucură, majorarea salariului minim pe economie provoacă îngrijorare în rândul multor întreprinzători mici care se tem că efortul financiar va fi mult prea mare.

Alexandru Tamba, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, filiala Sălaj: Salariul minim pe economie va fi de 1.450 de lei care aduce un cost suplimentar întreprinzătorilor de aproximativ 245 de lei. Sigur că mai exista o presiune, mai ales în rândul micilor întreprinzători care folosesc cel mai mult salariul minim pe economie. Unităţile foarte mari nu cred că vor fi afectate pentru că ele nu prea au salariul minim.

Reporter: Există riscul ca această măsură să ducă la creşterea muncii la negru?

Alexandru Tamba: Fără îndoială că există. Întotdeauna, în momentul în care creşte impozitarea, există acest risc.

Reporter: Potrivit antreprenorilor, creşterea salariului minim este o măsură benefică, dar trebuie stabilită în funcţie de potenţialul real al angajatorilor.

Realizator: Tot de astăzi, au intrat în vigoare modificări şi în cazul angajaţilor care câştigă mai mult de 10.000 de lei. Ei datorează acum contribuţii mai mari la sistemul public de pensii şi la sistemul de sănătate, întrucât a fost eliminat plafonul de cinci salarii medii pe economie peste care nu mai plăteau CAS./lalexandrescu/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie