2017. február 2

Az államfő elégedetlen a rendfenntartó erőkkel

Klaus Ioannis államfő elégedetlenségének adott hangot amiatt, ahogyan a rendfenntartó erők regáltak a szerda esti, bukaresti tüntetést megzavaró incidensre. Az államfő szerint a belügyminiszériumnak tudomása volt arról, hogy bizonyos csoportok erőszakos cselekedetekhez folyamodnak a tűntetés alatt, de mégsem hozták meg a szükséges intézkedéseket és irásbeli magyarázatot kért Carmen Dan belügyminisztertől. Másrészt, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) csütörtökön azt közölte, hogy előre figyelmeztette a belügyminisztérium közrendvédelmi illetékeseit arról, hogy incidensekkel meg akarják zavarni a szerdai bukaresti tüntetést, cáfolva Carmen Dan belügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint nem voltak erről előzetes információk.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Klaus Iohannis államfő az alkotmánybírósághoz fordult a kormány sürgősségi rendelete miatt

Klaus Iohannis államfő államfő bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordult amiatt, hogy a bukaresti szociálliberális kormány sürgősségi rendelettel, a Legfelső Birói Tanács (CSM) véleményezése nélkül enyhített a büntető törvénykönyv szigorán. Közben csütörtökön bejelentette lemondását Florin Jianu, a kormány kereskedelmi és vállalkozásfejlesztési minisztere tiltakozásképpen amiatt, hogy a kabinet az utcai tüntetések ellenére kedd éjszaka sürgősségi rendelettel módosította a bűntető-törvénykönyvet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

A PNL Carmen Dan belügyminiszter és Liviu Dragnea PSD-elnök lemondását követeli

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Carmen Dan belügyminiszter és Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető lemondását követeli, mivel úgy véli, hogy a hatalmon levő Szocáldemokrata Párt (PSD) magatartásával megbontja az állam rendjét. Raluca Turcan ideiglenes liberális elnök a büntető-törvénykönyvek módositására hivatott rendelet hatálytalanitását is kérte a kormánytól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

A PSD ismételten megerősitett: támogatja a Sorin Grindeanu vezette kormányt

A Szocáldemokrata Párt (PSD) ismételten kifejezésre jutatta a Sorin Grindeanu által vezetett kormány támogatását, amely – véleménye szerint – mostanig törvényesen gyakorolta a hatalmat, nyilatkozta Liviu Dragnea pártvezető, a PSD vezetőségi ülésének végén.”A PSD bizalmat szavazott a Grindeanu-kormánynak a kormányprogram folytatásáért. A kormány munkájának aláaknázása felér a jogrend elleni merénylettel”, hangsúlyozta Liviu Dragnea, hozzáfűzve, hogy a PSD nem mond le a bűntető-törvénykönyveket módositó kormányrendeletről. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a PSD nem szervez tűntetést a kormány támogatására, de a párt területi szervezeteinek elnökei aláirásgyűjtésbe kezdenek mindannak támogatásáért, amit az utcán fejezhettek volna ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Reagált az Európai Parlament

„Románia nem léphet vissza a jogállamiság megerősitése fele vezető utjáról „, nyilatkozta csütörtökön,  Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, a román igazságszolgáltatásról és jogállamiságról szóló vitán, amelyre az Európai Parlamentben került sor. Frans Timmermans méltatta a korrupció elleni küzdelemben Románia által elért eredményeket, de a bűntető-törvényköny módositásával kapcsolatos kormánydöntést visszalépésnek minősitette.Victor Boştinaru szociáldemokrata EP-képviselő elmarasztalta, hogy egyes kollégái a vitát villámgyorsan áthelyezték Brüsszelbe.”Románia, amely mélységesen lojális ország, megérdemli, hogy visszatérjen a demokráciához és az alkotmányos előirásokhoz. E drámai pillanatokban, nemzetem nem tudná elfogadni azt, hogy az utca megbuktassa a kormányt”, fűzte hozzá.Cristian Buşoi liberális európai parlamenti képviselő kijelentette: „Nem az utca, hanem maguk a kormánypártok liderei akarják megbuktatni a kormányt. A román állampolgárok nagyrésze, Klaus Iohannis államfő, a civil társadalom és a birósági intézmények minden legális és alkotmányos eszközt felhasználva küzdenek a kormány visszaélése ellen”. Az Európai Parlament az Európai Néppárt (PPE) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoportok kérésre ült össze, mig az európai parlamenti képviselők egy küldöttség Romániába való küldését kérték a helyzet helyszinen való tisztázása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Rozalia Ganciulescu