Vizita oficială a preşedintelui Igor Dodon la Bruxelles

Realizator: La Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat astăzi după întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, că parteneriatul Republicii Moldova cu UE este în interesul Moldovei. Preşedintele Dodon a făcut a doua vizită oficială în această calitate la Bruxelles, după ce prima a fost la Moscova. La Bruxelles, Igor Dodon a mulţumit pentru ajutorul primit din partea UE atât pentru rapiditatea acestuia, cât şi pentru dimensiune. Mesajul lui este însă constant. Imediat ce se vor constitui condiţiile necesare, acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE trebuie anulat. Argumentele: situaţia din ţară s-a înrăutăţit, calitatea vieţii oamenilor nu este cea scontată, reformele, i-a asigurat Igor Dodon pe oficialii de la Bruxelles, adesea sunt doar mimate. Deocamdată Igor Dodon susţine iniţierea unei renegocieri a relaţiilor comerciale într-o formulă trilaterală la care să participe şi Rusia. Victor Pogor, de la Radio Chişinău relatează.

Reporter: Igor Dodon a avut astăzi întrevederi cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. După fiecare întrevedere el a scris comentarii pe pagina sa de facebook. Igod Dodon susţine că a reiterat la Bruxelles că va susţine o decizie de abrogare a Acordului de asociere, considerând că după doi ani de implementare a acestuia situaţia în Republica Moldova s-a înrăutăţit, iar încrederea în instituţiile europene în rândul populaţiei a scăzut. Totodată, el a propus lansarea unor negocieri trilaterale, UE-Republica Moldova-Federaţia Rusă pe subiectul comerţului. Pe de altă parte, într-un mesaj plasat pe contul său de twitter, după întrevederea cu Igor Dodon, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat convins că cooperarea cu UE este în interesul Republicii Moldova. Vizita lui Igor Dodon la Bruxelles este una de complezenţă din partea UE acordată noului preşedinte al Republicii Moldova – a comentat la Radio Chişinău fostul consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu. Totodată, Vlad Ţurcanu atenţionează că Igor Dodon promovează şi în UE interesele Federaţiei Ruse, nu pe cele ale Republicii Moldova.

Vlad Ţurcanu: Numai nu la interesele Republicii Moldova se gândeşte Igor Dodon atunci când spune că această cooperare cu UE ar trebui să aibă la bază interesele Republicii Moldova, pentru că el ne-a convins că promovează şi acasă şi peste hotare interese ale unei alte ţări. Să vedem cu ce rezultate în afară de acelea împachetate, în ceea ce numim PR, revine acasă Igor Dodon. A plecat la Bruxelles însoţit doar de către un oficial guvernamental, din câte am înţeles, este vorba despre un viceministru de externe, prea puţin pentru o vizită de o asemenea anvergură, ceea ce ne sugerează faptul că în continuare Igor Dodon are agenda sa diferită de cea a guvernului şi a ţării, în fruntea căreia se situează.

Reporter: Aceasta este a doua vizită oficială a lui Igor Dodon în calitate de preşedinte după cea de la Moscova, din luna ianuarie. Igor Dodon a plecat la Bruxelles, însoţit de câţiva consilieri şi un ministru adjunct de externe, fără niciun membru al guvernului. Administraţia Prezidenţială susţine că în timpul vizitei urma să se întâlnească şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă Secretariatul Alianţei Nord-Atlantice a anunţat că Igor Dodon a fost primit de un adjunct al acestuia./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie