2017. február 10

Az államfő kinevezte az új igazságügyi minisztert

Klaus Iohannis államfő pénteken aláirta azokat a rendeleteket, melyek értelmében Florin Iordachet felmentik igazságügyi miniszterként betöltött tisztségéből, illetve Ana Birchall európai ügyekért felelős tárca nélküli minisztert ideiglenesen kinevezik az igazságügyi minisztérium élére. Az Elnöki Hivatal egyben azt is közölte, hogy az államfő aláirta Florin Jianu üzleti szféráért, kereskedelemért és a vállalkozókért felelős tárcavezetőnek tisztségéből való felmentését is, illetve Alexandru Petrescu gazdasági miniszter ideiglenes kinevezését Florin Jianu helyébe. Florin Jianu a múlt héten mondott le tiszstégéből, mivel nem értett egyet a bűntető törvénykönyvek módositására vonatkozó 13.-ik sürgösségi kormányrendelet elfogadásával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

Liviu Dragnea a 14-es sürgősségi kormányrendelet mielőbbi elfogadását kérte a parlamenttől

Liviua Dragnea, a képviselőház elnöke, a bűntető törvénykönyvek módositára vonatkozó 13-as kormányrendeletet hatályon kivül helyező 14-es sürgősségi rendelet mielőbbi elfogadását kérte a parlamenttől. A szociáldemokrata vezető a képviselőháztól a 14-es sürgősségi kormányrendelet elfogadásáért szükséges parlamenti procedúra megsürgetését kérte. Mint hozzáfűzte, a bűntető törvénykönyvek módositásának elfogadása nem volt egy téves kommunikáció eredménye, hanem átláthatatlan lépés, amely a késztények elé állitották Romániát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

A kisinyóvi hatóságok nem sürgették a román kormány által nyújtott hitel második részének folyósitását

A kisinyóvi hatóságok nem sürgették a román kormány által Moldova Köztársaságnak nyújtott 150 millió euró hitel második részének folyósitását.A kisinyóvi pénzügyminisztérium forrásai szerint a hitel második részét, 50 millió euró értékben, a kormányközi megállapodás értelmében, 2016. március 31-ig kellett volna kiutalnia a román kormánynak, magyarázta a Chişinău Rádiónak Lilia Platon pénzügyminiszter tanácsosa, aki hozzáfűzte: A két pénzügyminisztérium levelet váltott egymás között. A hitel második részének folyósitását illetően a felek megállapodtak e hónap 27-ében. A jövő héten a román kormány megvizsgálja e lehetőséget, és ha minden rendben lesz, akkor 27-e körül folyósitják az összeget. Mint ismeretes, a bukaresti kormány 2015-ben döntött úgy, hogy Moldova Köztársaságot 150 millió euró kölcsönnel támogatja, preferenciális körülmények között. A hitelt utólag néhány hónapra zárolták a kisinyóvi politikai válság miatt. Mi több, a román hatóságok a pénz átutalását egész sor reform megvalósitásához kötötték. A hitel első részét – 60 millió euró – Kisinyóv tavaly augusztus végén kapta meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

Országos viszonylatban több, mint 20 ezer megüresedett munkahely van

Országos viszonylatban több, mint 20 ezer megüresedett munkahely van, a legtöbb Bukarestben, valamint Ilfov, Arad, Szeben, Argeş, Temeş és a Hunyad megyékben található. Az Országos Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség adatai szerint a leghinkább a szakképzetlen munkásokra van igény, mint például készruhagyárakban, alkatrész összeszerelésre, a kereskedelemben. Az érdekeltek a lakhelyükhöz legközelebb levő, területi Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökséghez fordulhatnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

Az év kezdetén Romániában és Bulgáriában volt a legalacsonyabb a minimélbér az EU szintjén

Az év kezdetén Romániában és Bulgáriában volt a legalacsonyabb a minimélbér az EU szintjén, azaz havi 275 euró, illetve 235 euró, derült ki az Eurostat által pénteken nyilvánosságra hozott adatokból. 2008-hoz viszonyitva azonban a minimálbér megduplázódott az emlitett két országban. Az Európai Statisztikai Hivatal szerint a 28 uniós tagállam közül 22-ben létezik minimálbér, mig Dániában, Olaszországban, Auszriában és Svédországban nincs ilyen. A legnagyobb minimálbéreket Luxemburgban – caknem 2.000 euró, valamint Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Irországban – mintegy 1.500 euró – könyvelik el. Az Eurostat szerint a minimálbér csaknem valamennyi uniós országban növekedett, Görögország kivételével, ahol 14%-al zuhant. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)/rganciu