Poduri de gheaţă pe Dunăre

Situaţia pe Dunăre se menţine critică din cauza podului de gheaţă care blochează de mai bine de o lună circulaţia pe sectoare importante ale fluviului, inclusiv pe două dintre cele trei braţe ale Deltei. Autorităţile din judeţul Tulcea se reunesc din nou în această dimineaţă pentru a încerca să găsească o soluţie, în condiţiile în care Canalul Sulina a rămas singura cale de acces pentru populaţia din zonă.
De mai bine de o lună de zile două dintre braţele Dunării, Chilia şi Sfântu Gheorghe, sunt blocate cu poduri de gheaţă. Navigaţia fluvială este oprită încă din data de 8 ianuarie, singurul braţ navigabil spre localităţile izolate din Delta Dunării este Canalul Sulina, pe care se face atât aprovizionarea cu medicamente şi alimente de strictă necesitate, cât şi transport de persoane cu o navă de pasageri. Comandamentul de Acţiune împotriva Gheţii convocat pentru această dimineaţă va aproba calendarul de transport persoane pentru săptămâna viitoare şi, de asemenea, va cere un acord pentru intervenţia spărgătoarelor de gheaţă şi pe braţul Sfântu Gheorghe, la fel cum s-a încercat şi săptămâna trecută, dar fără succes. Cu mai multe amănunte despre deciziile adoptate astăzi în radioprogramele informative ale zilei.
Reporter: Şi pe Râul Bistriţa sunt probleme din cauza gheţii, care în aceste zile este detonată de pompieri pentru a preîntâmpina inundaţiile. Janina Buftea transmite că, deocamdată, acest pericol a fost îndepărtat, dar autorităţile le recomandă oamenilor să fie pregătiţi pentru o eventuală evacuare. În amonte, în judeţul Suceava formaţiunile mari de gheaţă au fost degajate şi s-a format un canal pe mijlocul Râului Bistriţa, asfel încât când vremea se va încălzi să nu existe pericol de revărsare a apelor. Corespondenta RRA Mihaela Buculei precizează că, în prezent, pe toate sectoarele, apa curge printre gheţuri fără acumulări importante./apuscasu/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 februarie)