Revista presei internaţionale – 18 februarie 2017

Conferinţa pentru securitate de la Munchen şi reuniunea G20 de la Bonn – sunt subiecte care reţin atenţia comentatorilor presei internaţionale. Tema conferinţei a constituit-o analiza politicilor de securitate în noul context global şi posibilele provocări viitoare. În acest context, mulţi dintre vorbitori s-au referit la afirmaţiile preşedintelui SUA, Donald Trump, legate de NATO, ca fiind o alianţă depăşită, după cum s-a exprimat, şi la UE, ca fiind o comuniune de state imposibil de gestionat. Ministrrul apărării din Germania, Ursula von der Leyen, a declarat în deschiderea conferinţei că „este în interesul SUA ca Uniunea Europeană să fie puternică”. Oficialul german a subliniat că „tonul SUA privind Europa şi NATO are un impact asupra coeziunii continentului european”, notează agenţia germană DPA. Prezent la lucrările conferinţei, secretarul apărării din SUA, Rex Tillerson, a pledat pentru necesitatea creşterii cheltuielilor militare a membrilor NATO până la nivelul de 2% din PIB, notează „Stars and Stripes”. Comentând pe marginea evenimentului, ziarul american subliniază: „vicepreşedintele SUA, Mike Pence, se va adresa astăzi participanţilor la conferinţă şi va oferi liderilor europeni o scurtă imagine a modului în care intenţionează preşedintele Donald Trump să conlucreze cu aliaţii săi”.

„Europa trebuie să cheltuiască mai mulţi bani pentru apărare, dar combaterea sărăciei şi a schimbărilor climatice contribuie, de asemenea, la pacea mondială” – este mesajul reuniunii G20 de la Bonn, subliniază „The Independent”. Pe agenda discuţiilor – e adevărat, desfăşurată cu uşile închise – se află subiecte extrem de importante: dezvoltarea sustenabilă globală, recunoaşterea şi prevenirea unor posibile viitoare crize, precum şi un sprijin mai mare pentru Africa, relevă „Washington Post”. În cadrul discuţiilor reuniunii de la Bonn au avut loc mai multe convorbiri bilaterale – notează AFP şi menţionează întrevederea dintre secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson şi omologul său chinez, Wang Yi. „Secretarul american de stat a profitat de întâlnirea cu ministrul chinez de externe pentru a îndemna Beijingul să facă uz de toate instrumentele pe care le deţine pentru a tempera acţiunile destabilizatoare ale Coreii de Nord”, subliniază AFP.

În Marea Britanie continuă dezbaterile asupra Brexitului. Fostul premier britanic, Tony Blair, face apel la britanicii care nu doresc ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană, cerându-le să lupte pentru convingerile lor, scrie într-un articol „The Guardian”. Tony Blair susţine că poporul britanic a fost dezinformat de campania pentru Brexit şi ar fi corect pentru toată lumea să fie spuse lucrurile aşa cum sunt de fapt. „Oamenii au votat fără să cunoască adevăraţii termeni ai Brexitului” – susţine Tony Blair. „Pe măsură ce aceşti termeni vor deveni clari, este dreptul oamenilor să îşi schimbe poziţia. Misiunea noastră este să îi convingem să facă acest lucru”, subliniază fostul prim ministru al Marii Britanii, citat de „The Guardian”. „Tony Blair vrea ca Marea Britanie să rămână în UE, dar îl va asculta oare cineva?” – se întreabă „New York Times”. „Marea Britanie nici măcar nu a început negocierile, despre UE nu se mai pune problema, dar criticii premierului Theresa May susţin că, pe măsură ce Brexitul se apropie, economia ţării va suferi – mai ales dacă negocierile cu UE nu vor merge bine, aşa cum se pare, după toate aparenţele”, mai scrie publicaţia americană şi conchide: „Argumentul lui Tony Blair este, de fapt, un apel la pregătirea tocmai pentru această posibilitate”.

Consemnăm şi o informaţie de actualitate din Ungaria: o mişcare progresistă de tineret a demarat o campanie prin care intenţionează să blocheze ambiţiile guvernului de a găzdui Jocurile Olimpice 2024 la Budapesta. Liderii mişcării susţin că organizarea marelui eveniment sportiv la Budapesta este „un nonsens total”, din moment ce guvernul nu a rezolvat problemele economice şi sociale ale ţării, informează portalul ungar „Budapest Beacon”. Cotidianul „Magyar Hirlap” precizează că organizaţia a anunţat că a strâns semnăturile necesare pentru iniţierea unui referendum privind găzduirea JO 2024 la Budapesta.

Magda Baciu – RADOR