Diferenţe de viziuni la nivelul conducerii Republicii Moldova

La Chişinău, o primă întrevedere astăzi între şeful statului, Igor Dodon, premierul Pavel Filip şi liderul parlamentului, Andrian Candu, a pus în evidenţă diferenţele de viziuni între Preşedinţie şi coaliţia majoritară. Au fost, totuşi, identificate şi abordări comune, inclusiv în cazul reglementării conflictului transnistrean.  Relatează Victor Pogor de la Radio Chişinău.

Reporter: Igor Dodon a reiterat poziţia sa privind pretinsele efecte negative ale Acordului de asociere la UE şi a anunţat că la începutul lunii aprilie intenţionează să semneze un acord de colaborare cu Uniunea Euroasiatică. De asemenea, el s-a referit la intenţia de a organiza un referendum privind sporirea împuternicirilor preşedintelui, în special pentru a avea mai multe posibilităţi să dizolve parlamentul şi s-a pronunţat în favoarea organizării alegerilor anticipate.

Totodată, Igor Dodon a vorbit despre necesitatea anulării legii prin care creditele bancare au fost transformate în datorie de stat şi pentru anularea deschiderii unui biroul de legătură NATO la Chişinău. Soluţia cea mai bună pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova este UE – a declarat, pe de altă parte, preşedintele parlamentului, Andrian Candu.

El a subliniat că acordul cu Uniunea Euroasiatică, pe care intenţionează să-l semneze Igor Dodon, nu va avea efect juridic, iar premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a atenţionat că diferenţele de viziuni la nivelul conducerii de stat afectează imaginea Republicii Moldova pe plan extern. Unul din subiectele pe marginea căruia s-a ajuns la un compromis a fost crearea unui grup de lucru privind reglementarea conflictului transnistrean./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 februarie