O publicaţie din Spania a încălcat dreptul la imagine al unei persoane

Tribunalul suprem din Spania a condamnat o publicaţie pentru că a publicat o fotografie a unui bărbat de pe contul său de Facebook fără a-i fi cerut consmiţământul. Instanţa a considerat că a fost încălcată dreptul la imagine al persoanei afectate.

Corespondenţă din Madrid – Reporter: Annamaria Damian – Instanţa a decis că ziarul „La Opinión de Zamora” trebuie să plătească suma de 15 mii de euro unei persoane a cărei fotografie a apărut într-o ştire, fără consimăţământul acesteia. Fotografia a fost copiată de pe profilul de Facebook al unui bărbat, pentru a ilustra o informaţie referitoare la un accident, în urmă căruia acesta a fost rănit.

Tribunalul suprem menţionează în sentinţă faptul că, deşi titularul profilului de Facebook are o fotografie accesibilă publicului larg, acest lucru nu permite reproducerea ei într-un mijloc de informare în masă. Scopul contului pe o reţea socială pe internet este comunicare titularului său cu alte persoane şi interacţiunea acestora şi nu publicarea imaginii titularului în presă – afirmă sentinţa emisă la 15 februarie. Consimţământul titularului este prevăzut de legea de protecţie a dreptului la onoare şi la propria imagine şi chiar dacă nu specifică, dacă acesta trebuie obţinut în scris, este obligatoriu, în astfel de cazuri – afirmă specialiştii – pentru a asigura titularul că fotografia nu se foloseşte cu scopuri îndoelnice, sau cu rele intenţii./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 februarie