2017. február 22

A szociáldemokraták Tudorel Toader volt alkotmánybirót javasolják igazságügyi miniszternek

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Tudorel Toadert volt alkotmánybirót javasolják igazságügyi miniszternek. A szociáldemokraták jóváhagyták a további három miniszteri tárcára tett javaslatokat is.A PSD Országos Végrehajtó Bizottsága egyhangúlag megszavazta Alexandru Petrescu eddigi gazdasági miniszter jelölését a vállalkozásfejlesztési tárca élére. Ez utóbbi megüresedő helyre, valószinüleg, a minisztérium korábbi vezetője, Mihai Tudose tér vissza, az európai alapok tárca nélküli minisztere pedig Rovana Plumb lehet. A javaslatokat Sorin Grindeanu miniszterelnök megküldi Klaus Iohannis államfőnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

A Iohannis-család véglegesen elveszitette egyik nagyszebeni lakását

A Piteşti-i táblabíróság szerdán elutasitotta Klaus Iohannis perújítási kérelmét, amellyel egy másfél éve elveszített nagyszebeni ingatlanának tulajdonjogát próbálta visszaszerezni.Klaus Iohannis és felesége az állítólagos örökössel kötött adásvételi szerződés alapján váltak tulajdonosokká. Másfél évtizedes pereskedés után, ,2015 novemberében a brassói táblabíróság jogerősen megsemmisítette mind a restitúció jogalapjául szolgáló örökösödési iratot, mind Iohanniszék adásvételi szerződését. Az államfő a jogerős ítélet megsemmisítését kérte, amit a Piteşti-i ítélőtábla elutasitott. A táblabíróság határozata jogerős.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

A nyitott kapuk napján az előkészítő osztályos korú gyerekeket és szüleiket várják a tanintézetekbe

Az iskolák, csürötöktől kezdve, egy héten át, úgynevezett beiratkozási nyilt napot szerveznek. A nyitott kapuk napján az előkészítő osztályos korú gyerekeket és szüleiket várják a tanintézetekbe. Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is több beiratkozási időszak lesz az augusztus 31-ig hat évet betöltő gyermekek számára. A szülők kérésére, azok a gyermekek is beirathatók az előkészitő osztályba, akik szeptember 1-e és december 1-e között töltik be a hat évet, ha a pszichoszomatikus szűrés alapján bebizonyosodik, hogy egészségi szempontból probléma mentesen tudják elvégezni a tanévet.Az első beiratkozási időszak február 27-én kezdődik és március 16-ig tart, mig a másodikat, március 24 és 30 között szervezik meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Az Európai Bizottság Romániára vonatkozó jelentésének konklúziói

Az Európai Bizottság csütörtökön nyilvánásságra hozta az uniós tagállamokra vonatkozó féléves jelentéseket, amelyekben az illető országok által valamennyi téren – kezdve a gazdasági helyzettel, társadalompolitikával egészen a korrupcióig – elért haladást elemzi. A Romániára vonatkozón jelentés kiemeli a gazdasági növekedést és a szegénység leszoritásáért hozott intézkedéseket, aggodalomnak adva hangot a 3%-os GDP-hiány túllépése és a korrupció elleni küzelemben elért eredmények veszélyeztetése miatt. Az Európai Bizottság jelentése szerint, az utóbbi két évben Románia gazdasági növekedést könyvelt el, ami a lakóssági fogyasztásnak és az adópolitikának köszönhető. A dijak jelentős mértékű csökkentése miatt azonban a GDP-arányos államháztartási deficit 2016-ban 2,8%-ra növekedett. A Európai Bizottság becslése szerint 2017-ben a költségvetési hiány meghaladja a 3,6%-ot, mig 2018-ban a 3,9%-ot. A jelentés ugynakkor megállapitja, hogy a munkaerőpiac szilárdabb lett, a bérek növekedtek és a munkanélküliség csökkent. A szegénységi szint – amely a legnagyobb probléma az EU viszonylatában, csökkent Romániában -, de még mindig nagy a társadalmi egyenlőtlenség, főleg a fiatalok, a gyermekes családok, a fogyatékossággal élő személyek és a roma lakósság esetében, illetve vidéki környezetben.A jelentés kitér a befektetésekre is, megjegyezve, hogy ezek masszivak, de nincs meg hozzá a szükséges infrastruktúra, ami kihat a gazdasági növekedésre is. Az Európai Bizottság megemliti a bűntető-törvénykönyveket módositó sürgösségi kormányrendeleteket is, amelyek – véleménye szerint- veszélybe sodorták a korrupció elleni küzdelemben elért eredményeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)/rganciu