În Elveţia a luat startul Carnavalul de la Lucerna

În Elveţia a luat startul Carnavalul de la Lucerna (Luzerner Fasnacht). Acesta este cel de-al doilea mare carnaval din Elveţia după Carnavalul de la Basel şi unul din cele mai vesele festivaluri de stradă din Europa. El marchează începutul încheierii iernii şi se desfăşoară în ajunul Postului Mare, fiind numit, de asemenea, sărbătoarea elveţiană a Lăsatului Secului.

În fiecare an, acest carnaval are loc pe străzile şi în pieţele oraşului Lucerna, iar localnicii, îmbrăcaţi în costume şi purtând măşti fantastice, participă la diferite parade şi reprezentaţii distractive, acompaniaţi de muzicieni, care interpretează melodii vesele la instrumentele lor.
Carnavalul de la Lucerna este, de asemenea, unul din cele mai vechi carnavaluri din Europa, tradiţia desfăşurării lui datând din secolul al XV-lea. Se consideră că, printr-un astfel de carnaval s-a sărbătorit victoria ostaşilor elveţieni asupra trupelor austriece în anul 1944. Un localnic pe nume Fritschi a ieşit costumat pe stradă anunţând populaţia despre evenimentul fericit, iar aceasta a început să se bucure şi să se veselească.

În prezent, Luzerner Fasnacht este un adevărat carnaval plin de culoare, muzică şi voie bună. Carnavalul de la Lucerna începe în Joia Necurată, la ora 5:00 dimineaţa, semnalul de începere a sărbătorii fiind sunetul focului de armă tras pe lac, moment în care din clădirea Primariei iese şi se îndreaptă spre Piaţa Veche din Lucerna simbolul carnavalului – omul costumat „Fritschi”.
Sărbătoarea se încheie marţi – zi în care are loc o paradă a copiilor, iar seara – Parada Monştrilor (Monsterkorso) – cel mai apreciat eveniment al carnavalului.

www.calend.ru
Svetlana Sîrbu