2017. február 24

Klaus Iohannis államfő kihirdette a 13. számú sürgösségi kormányrendeletet elutasitó törvénytervezetet

Klaus Iohannis államfő kihirdette a 13. számú sürgösségi kormányrendeletet elutasitó törvénytervezetet és a 14-es sürgősségi kormányrendelet elfogadásáról szóló tervezetet.Az államelnök csütörökön bejelentette, hogy az emlitett joszabályokat a Grindeanu-kabinet új minisztereinek hivatali eskütétele alkalmából hirdeti ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A román belügyminiszter Hans Klemm amerikai nagykövettel találkozott

Carmen Dan belügyminiszter és Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a pénteken sorra került találkozón méltatta a kitűnő kétoldalú biztonsági kapcsolatokat, és ezen belül a bűnözés, de elsősorban a kiberbűnözés megelőzőséért és leküzdéséért tett erőfeszitéseket. A felek ugyanakkor hangsúlyosan szóltak az együttműködés növelésének szükségességéről, összhangban a Románia és az USA között létrejött Stratégiai Partnerség által kijelölt fő irányvonalakkal, tájékoztatott a román külügyminisztérium közleménye.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A román külügyminiszter beszédet tart a magyarországi diplomácia éves összejövetelén

Teodor Meleşcanu külügyminiszter hétfőn, beszédet tart a magyarországi diplomácia éves összejövetelén, ami premiernek számit.Külügyi közlemény szerint Teodor Meleşcanu az emlitett napon hivatalos látogatáson, Budapesten tartózkodik és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter meghivásának tesz eleget. Ez alkalommal Teodor Meleşcanu találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és a magyarországi román közösség képviselőivel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A legversenyképesebb exportermékek esetében Románia jelentős dijcsökkentésbe részesül

Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) hatályba helyezése nyomán Románia jelentős dijcsökkentésbe részesül a legversenyképesebb exportermékek esetében, vélekedett Kanada romániai nagykövetsége. A nagykövetség sajtóközleményében az emlitett exporttermékek között jegyzi meg: a cipő-és bőrárukat, a mezőgazdasági termékeket és a gépkocsigyártást. A CETA-egyezmény ernyője alatt a mezőgazdasági termékekre kirótt kanadai exporttarifák 93%/-át eltörlik. Ugyanakkor, az egyezmény lehetőséget teremt a szakképzettség kölcsönös elismerésére, jegyi meg a közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Mintegy 400 zsil-völgyi bányászt küldenek munkanélküliségbe

Az idén mintegy 400 zsil-völgyi bányászt küldenek munkanélküliségbe. Annak nyomán, hogy a zsil-völgyi kőszén-kitermelést adminisztráló Bányabezárásért felelős Országos Társaság megszűnik, az idén bezárja a parosényi (Paroşeni) és az urikányi (Uricani) kőszénbányákat, miután 2015-ben bezárta a petrillai bányát. Petre Drăgoescu, a társaság műszaki igazgatója elmondta, hogy a 786 alkalmazott közül az idén 378-at, kompenzációk kifizetése mellett, bocsátanak el. Az emlitett bányák bezárása után a Zsil-völgyében csak a Hunedoara Energetikai Komplexumhoz tartozó négy bánya marad, amelyek még működnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)